Odobren lijek za cističnu fibrozu
Odobren lijek za cističnu fibrozu Foto: Udruga oboljelih od cistične fibroze

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a u utorak je dalo pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na osnovnu listu HZZO-a što je Hrvatska udruga oboljelih od te bolest pozdravila i zatražila da Upravno vijeće HZZO-a konačno odluku i potvrdi.


 

Vezani članci Pacijent, ilustracija "Došli smo prekasno..." Kako život može biti dio kvote? Nakon našeg upita HZZO donio novu odluku Respirator, ilustracija Cijepljenje je besplatno, a za liječenje teško oboljelog na respiratoru zaposleni s prosječnom plaćom trebaju raditi 18 mjeseci

Pozitivno mišljenje daje se uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju, kaže se u priopćenju HZZO-a.

Sljedeći korak je, navode, potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s nositeljem odobrenja, tvrtkom Vertex Pharmaceuticals (Ireland), a nakon čega će se konačni prijedlog uputiti na Upravno vijeće HZZO-a.

Udruga: Korak prema mirnijem životu 150 oboljelih

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze je pak u priopćenju poručila da je odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a o uvrštavanju Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu tek prvi korak prema mirnijem životu 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Sada je red na Upravnom vijeću HZZO-a da do kraja provede postupak uvrštavanja lijekova na listu kako bi oni uopće mogli postati dostupni svim oboljelima, kaže se u priopćenju Udruge.

"Apeliram na Upravno vijeće da taj postupak odradi u što je moguće kraćem roku. Ovo je prijelomni trenutak koji smo mjesecima čekali te nastavljamo pratiti situaciju dok nam lijekovi konačno ne budu dostupni", izjavio je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak.

Sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a prethodile su tri sjednice, sve održane bez konkretnih odluka o uvrštavanju lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu.

Potom je hitno zakazan sastanak Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja, nakon čega su Vlada, točnije premijer Andrej Plenković, te Ministarstvo zdravstva, dali punu podršku Udruzi u borbi za uvrštavanje nužnih lijekova na osnovnu listu HZZO-a, koja je urodila plodom, kaže se u priopćenju Udruge.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju