Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni niz

Nižu se tragedije na hrvatskim cestama: Istražili smo koje su najčešće kobne pogreške profesionalnih vozača

Aktualno Galerija Crni niz na prometnicama - 2 Crni niz na prometnicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crni niz na prometnicama - 7 Crni niz na prometnicama - 7 Foto: DNEVNIK.hr Crni niz na prometnicama - 6 Crni niz na prometnicama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Crni niz na prometnicama - 5 Crni niz na prometnicama - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Goran Husinec Galerija 1/9 >>
Kraj ljetovanja poljske obitelji na Jadranu pretvorio se u strašnu tragediju. Na autocesti se u njihovo vozilo zabio tegljač bosansko-hercegovačkih oznaka. Uzrok nesreće policija još istražuje, a mi smo provjerili koje su kobne pogreške koje sve češće čine profesionalni vozači.

Horor na autocesti A1. Kod Brinja u auto poljske obitelji koja se vraćala s mora zaletio se šleper. Od siline udarca 11-godišnje dijete preminulo je na mjestu dok je otac hitno prebačen na operaciju glave u Zagreb te se očekuje njegov oporavak. Majka i trogodišnje dijete van su životne opasnosti. Bosansko hercegovački vozač šlepera je uhićen.

Pročitajte i ovo 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće? Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni

Prije nekoliko tjedana iste scene na A3. Turski vozač kamiona zabio se u vozila koja su stajala u koloni. Prometni stručnjak Goran Husinec ističe kako je glavni problem što smo bez dobrih vozača ostali, a postojeći nisu stručni.

"Nisu pravi vozači, to su ljudi koji su bili malo konobari, kuhari, električari, raznih zanimanja i oni su se skrasili kao vozači da prebrode krizu jer sada nedostaje vozača pa se tu može malo bolje zaraditi“, poručio je reporteru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću.

S većom zaradom dolazi i veći stres

"Pritisak poslodavca s jedne strane, s druge strane je ta dugotrajna vožnja, a najčešće se radi o monotonoj vožnji, nedostatku odmora, adekvatnog odmora, prehrana je loša'', smatra pak prometna psihologinja Ljiljana Mikuš.

Husinec dodaje kako su hrvatske kazne za profesionalne vozače još ispod europskog standarda. "U EU, ako vas ulove da na tahografu imate previše vremena vožnje jednostavno vas isključe iz prometa i ne možete voziti dalje, a vlasnik vozila plaća strahovito veliku kaznu'', objašnjava. No možda bi prije svega bilo pametno više poraditi na prevenciji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene