Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazak iz ekonomskih neravnoteža?

Premijer otkrio što će učiniti zbog rasta cijena goriva, obrušio se i na oporbu: "Moraš biti ekstremno glup..."

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije u četvrtak. Komentirao je rast cijena goriva, a obrušio se i na oporbu.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije u Osijeku bio je i premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da vidi veliki napredak i iskorak u Slavoniji. "Povlače se 7,2 milijarde eura. Angažman iz EU-a, Svjetske banke, javnih poduzeća je i više nego vidljiv", pohvalio se premijer.

Istaknuo je da je vlada intervenirala u marže i trošarine, a danas popodne će na užem kabinetu raspravljati o rastu cijena energenata. Kazao je da će intervenirati dokle god treba. "Čut ćemo procjenu ministarstava te ćemo učiniti sve u korist građana", kazao je.

Kazao je da "nisu u modnom trendu" što se tiče Hrvata u BiH, već da se o tome stalno govori te da nije pratio što se zbivalo u Saboru što se tiče optuženih pilota. 

Rekao je da u takvim temama koje su bitne i važne radi zaštite nacionalnih interesa i interesa zapovjednika obavljaju konzultacije s DORH-om jer postoji mogućnost da u svojim kanalima imaju informacije koje su bitne kako bi Vlada zauzela stav.

"Ta mini ili kvazi proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva", govori o potezima Srbije što se tiče optužnica protiv hrvatskih pilota. "Čvrsto i smireno štitimo teritorij Hrvatske", kazao je Plenković.

Što se tiče prelaska na euro, Plenković je rekao da su "izvješća plod sustavnog rada Vlade". Istaknuo je da smo izašli iz makroekonomskih neravnoteža. "Važno je da svi vide da nema lova u mutnom, već da bude normalno provedena tranzicija", kazao je.

Kazao je da nema nikakvog gledanja kroz prste Središnjoj banci. "Da nije bilo koronavirusa ni rata u Ukrajini, mi bismo dobili ocjenu 5 +, i to ne zato što smo privatno dobri s nekim", smatra Plenković.

Plenković je rekao da ne zna ništa o osnivanju udruge Zrin. Što se tiče saslušanja Zlate Hrvoj-Šipek u Saboru, premijer je rekao da ne može pratiti što se sve događa. "Vidio sam male rezimee, jasno je da je to bezobzirno huškanje nekoliko malih oporbenih stranaka i enorman politički pritisak na Državno odvjetništvo koje rade upravo oni. To ne bi ni pas maslom prihvatio, ja to odbacujem", poručio je.

Kazao je da to dolazi i od Zorana Milanovića, kao i od medija. "Dok se oni bave time, mi rješavamo strateška pitanja", rekao je Plenković i dodao da "svatko radi svoj posao".

Napominje da bi samo netko izrazito glup pomislio da on ili HDZ utječe na Državno odvjetništvo s obzirom na sve što se događalo u posljednja tri mjeseca.

"Da to postoji, sigurno ne bi bilo procesa ni protiv Horvata, ni protiv Aladrovića, ni protiv Miloševića. Ako je netko toliko zaslijepljen i misli da su ljudi blesavi i da će im povjerovati, OK. To moraš biti ekstremno glup. To je inkvizicija i sramota što si neka sitnež dopušta", reagirao je.

Obilazak novoizgrađene luke

Kasnije će obići novoizgrađenu luku Slavonski Brod, a tom će prigodom biti predstavljeni planovi radova na proširenju kontejnerskog terminala u luci.

Uz predsjednika Vlade bit će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 6 ULAZAK U EUROPODRUČJE Plenković: "Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani"

U četvrtak ujutro u Banskim dvorima premijer Plenković je primio  izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa. Više o tome pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene