Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene statusa

Posebna državna skrb: Manje novca nerazvijenima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je odlučila mijenjati zakon o područjima od posebne državne skrbi!

Njime su do sada mlade obitelji ostvarivale pravo na besplatno zemljište i građevinski materijal za gradnju kuća, a mnogi i izdašan povrat poreza. I ne samo to, zaostalim područjima isplaćivane su naknade, poput one za dječje vrtiće. Mnoge povlastice se, međutim, od iduće godine ukidaju.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Pašnjak u općini Vrhovine na području je od posebne državne skrbi. Mala općina u Lici, kažu mještani, nije razvijena. 'Nemamo ništa. Pola ima rasvjete, pola nema. Vode nemamo, očekujemo ju', kazala je Milica Samolov iz Rudopolja.

Puno prije vodovoda, dočekat će promjenu statusa koji su imali zbog nerazvijenosti. Područja od posebne državne skrbi i brdsko - planinska područja, država će ukinuti, a one nerazvijene nazvati potpomognuta područja. 'Zakon nije funkcionirao, nije bio provediv. Ministarstvo nije donijelo pravilnike i ništa nismo dobijali, ništa ni ne gubimo', kazao je Milorad Delić, načelnik općine Vrhovine.

>>
Sabor: 'Jedina mogućnost ljudima da prežive jest da se isele'

Potpomognuta područja bit će ona koja u razvoju zaostaju. Takvih će u Hrvatskoj biti 105 gradova i općina. Bez pomoći ostaje njih 80, a među njima i Mokošica - jedno od 25 dubrovačkih naselja koje će izgubiti povlašteni status.

Novim zakonom o regionalnom razvoju, potpuno će se ukinuti naknada općinama za dječje vrtiće i naknada za zaštićena prirodna područja, ali novi zakon za nerazvijene i dalje predviđa stambeno zbrinjavanje koje će biti doneseno kao poseban zakon, porezne olakšice na dobit i nekretnine, i poticaje kod poreza na dohodak.

Gospodarska zona u Antunovcu pokraj Osijeka, zbog brojnih je olakšica, privukla poduzetnike. 'Jedna od posebnih pogodnosti koju smo isticali je da smo područje od posebne državne skrbi', zamjenica načelnika općine Antunovac Nataša Tramišak.

No, sada će taj poseban status izgubiti. 'Ono što će mještani najviše osjetiti je to što će porezna olakšica biti znatno manja. Proračunska sredstva će se smanjiti, ali mi i dalje razvijamo projekte, okrenuli smo se prema EU fondovima', kazala je  Tramišak. Što bi mogla biti zlatna koka za hrvatski razvoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene