Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konobari i čistačice u budućnosti bi se u Hrvatskoj umjesto novcem mogli plaćati vaučerom, prijedlog je u sklopu Zakona o privremenim poslovima.


Prijedlog je to koji je u javnosti izazvao brojna negodovanja, a ministar Mirando Mrsić kaže kako bi se njime 'ukinula siva zona rada i reguliralo plaćanje poreza'. Očekuje se da bi se na taj način regulirali i svi kućanski poslovi u budućnosti, te povremeni poslovi. 

Vezani članci Luka Burilović, predsjednik HGK Predsjednik HGK-a Luka Burilović potvrdio da se cijepio protiv korone: "Ne smatram da sam se cijepio preko reda. Ja sam ratni vojni invalid" Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Sindikalist Ribić pisao Milanoviću zbog HGK: "Mnogi građani očekuju da zaustavite trend rastakanja institucija"

Prijedlog ovog Zakona, nije došao od strane Ministarstva rada, nego od Hrvatske gospodarske komore, predvođene Nadanom Vidoševićem, piše Index, pozivajući se na izjavu Eduarda Andrića, predsjednika Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

'Inicijativa za ovaj Zakon koji će uništiti hrvatski turizam došla je od HGK, a potpisana je od strane Nadana Vidoševića. Kad sam to vidio, nazvao sam Vidoševića koji mi je rekao da je na tome radio njegov Sektor za turizam, a oni su mi rekli da su takav zakon tražili pojedini obrtnici', rekao je za taj portal Andrić.

Mrsić: Zakon o povremenim poslovima legalizirat će kućanske poslove

Objasnio je i kako se oko 90 posto prve verzije tog zakona odnosi na turizam i poslove koji se obavljaju u sklopu turističkih djelatnosti, počevši od portira, sobarica pa do konobara i kuhara. 'Već sad imamo znatno manje konobara i ostalih djelatnika u turizmu da rade na neodređeno, a dosta će poslodavaca ovaj zakon iskoristiti da ih još manje zapošljavaju putem ugovora o radu, već će ih umjesto toga angažirati za rad putem vaučera', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook