Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadatak je samo jedan

U Hrvatskoj je krenula potraga za skrivenim novcem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema više skrivanja. Svi oni koji imaju više imovine nego što zarađuju - idu na posebnu kontrolu.

Potraga za skrivenim novcem je krenula. Nije u pitanju nagradna igra, već akcija posebno osposobljenih poreznika. Trenirali su ih američki i njemački kolege, a bit će to, kažu, porezni USKOK. Imaju samo jedan zadatak - naći na računima stotine, možda i milijarde kuna za koje neki nisu platili porez. Baš kao u Americi i Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa Ilustracija Velika šteta za proračun Utajili vrtoglav iznos poreza pa završili na policiji: Podignuta optužnica protiv 42 osobe koje su muljale s lažnim računima

Nema više skrivanja. Svi oni koji imaju više imovine nego što zarađuju - idu na posebnu kontrolu. I to Poreznog Uskoka - novog tijela - koje će na jednom mjestu imati apsolutno sve informacije o poreznim obveznicima.

'Imat ćemo 'ajmo reći porezne obveznike u zelenom i porezne obveznike u crvenom - na taj način će se definirati prioriteti za postupanje', rekla nam je Ana Dorić Škeva iz Ministarstva financija.

Evo kako su poreznici zaradili više od milijun kuna!

Obučeno je već 26 djelatnika. Osim načelnika i tajnika, osam poreznih 'uskokovaca' bavit će se otkrivanjem organiziranih poreznih prijevara, osam provjerom imovine fizičkih osoba i poreznih dužnika i osam suradnjom s tijelima kaznenog progona.

Svi će imati na raspolaganju sve institucije:

'Uska suradnja sa svim tijelima kaznenog progona je definirana u ugovorima o suradnji sa svim tim tijelima. I DORH-om i USKOK-om i carinom i policijom i naravno dio poreznih ovlasti će ostati u autoritetu provođenja Porezne uprave', objasnila je Dorić Škeva.

Malverzacije time više ne bi trebale biti moguće.

Lalovac o novim poreznim pravilima: 'Porezna uprava bavit će se velikim ribama!'

Ministarstvo financija i do sad je imalo sve podatke o nama što se tiče plaće u usporedbi s imovinom. No, sada će biti utvrđeni jasni kriteriji - što znači da ukoliko netko ima plaću od 15 tisuća kuna, a milijunsku imovinu ti slučajevi zasigurno će biti prvi na udaru Ministarstva financija koje će provjeravati postoji li u takvim situacijama nesrazmjer između plaće i imovine.

Dosad nije postojala sustavna kontrola.

Tako su tvrtke koje je trgovački sud primjerice izbrisao iz registra jer tri godine nisu predavale financijsko izvješće prikazane kao da nemaju poreznog duga. Sada se to planira promijeniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene