Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna lista srama

Znate li što su - porezne mule? Jedan muškarac vlasnik je čak 34 tvrtke: "Netko je dobio neki sitni iznos da prenese na sebe, samo da bi sakrio"

Aktualno Galerija Porezne mule odnijele bogatstvo iz proračuna - 1 Porezne mule odnijele bogatstvo iz proračuna - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vlado Brkanić, porezni stručnjak Vlado Brkanić, porezni stručnjak Foto: DNEVNIK.hr Damir Novotny, ekonomist Damir Novotny, ekonomist Foto: DNEVNIK.hr Porezne mule odnijele bogatstvo iz proračuna - 2 Porezne mule odnijele bogatstvo iz proračuna - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Porezne mule odnijele bogatstvo iz proračuna - 3 Galerija 1/9 >>
Najveći porezni neplatiše državnom proračunu dužni su svotu dovoljnu da se izgradi šest Peljeških mostova. A jedna od novih metoda izbjegavanja plaćanja poreza je i korištenje poreznih mula. Tko su oni i kako rade - istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Prema listi srama Porezne uprave, jedan od najzaduženijih Hrvata je 55-godišnji Nedim Jenčiragić, vlasnik čak 34 tvrtke. Zajedničko im je sjedište - u kući. I još nešto...

Većina je ili u blokadi ili u stečaju, nerijetko s vrlo velikim poreznim dugovima. No zanimljivo je da njihov trenutačni vlasnik nije bio i njihov osnivač. Sve te tvrtke on je od originalnih vlasnika kupio u protekle tri godine.

Jednu od njih, s poreznim dugom od gotovo pola milijuna eura, preuzeo je ove godine, kad je već bila u blokadi. Zašto bi netko kupio propalu tvrtku? Porezni stručnjak Vlado Brkanić smatra: cilj je da se zamete trag pravih poreznih dužnika.

"Po meni to je prijevarni posao. Netko je dobio neki sitni iznos da prenese na sebe samo da bi sakrio. Ali ta povijest ne može se sakriti", komentirao je.

Pročitajte i ovo Tuga u Gazi Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Napad na izbjeglički kamp najveći masakr od bombardiranja bolnice: "Većina ozlijeđenih su žene i djeca"

Korištenje takvih poreznih mula jedna je od sve češćih metoda utaje poreza. Toliko da je Porezna uprava osnovala posebnu jedinicu za lov na njih.

"Radi jačanja aktivnosti u području istraživanja nepodmirenih dugova dužnika koji se kontinuirano pojavljuju na Popisu dospjelih i neplaćenih dugova ustrojena je nova Služba za istraživanje prikrivene imovine i izbjegavanja plaćanja poreza", poručili su.

Mogućnost brzog osnivanja j.d.o.o.-a, tvrtke za 1 euro, olakšava posao utajivačima.

"U tom spektru malih poduzeća bez kapitala zasigurno ima i onih koji su špekulativne naravi, koji su krenuli u poduzetničku aktivnost, a da zapravo nisu željeli biti poduzetnici", objašnjava ekonomist Damir Novotny.

Kad takvi s milijunskim dugovima osvanu na listi srama, svi koji uredno plaćaju porez opravdano se ljute.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Imotskog - 2 Teška nesreća FOTO/VIDEO Imotski zavijen u crno, proglasit će dan žalosti: Smrtonosni zavoj u kojem su dva mladića izgubila život, Imoćani pale svijeće

"Male tvrtke, znamo, pozivaju kada nije predana porezna prijava, kada nije uplaćen mjesečna svota PDV-a. Kako onda se dogode ovako veliki iznosi da to nitko nije primijetio?" pita se Brkanić.

Bez odgovora na to pitanje, ni u budućnosti porezna lista srama neće biti ništa kraća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene