Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dužna pokrenuti postupak

Porezna uprava o provjeri zbog nesrazmjera Kujundžićevih prihoda i imovine: "Radi se o poreznoj tajni"

Milan Kujundžić
Milan Kujundžić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milan Kujundžić Galerija 1/1 >>
Ministar Milan Kujundžić rekao je Dnevniku Nove TV da će početkom tjedna poslati priopćenje Vladi u kojem će u pravnom i financijskom smislu objasniti sve oko slučajeva s njegovim nekretninama i pozvati da se sve istraži.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerava što je sve ministar zdravstva Milan Kujundžić propustio unijeti u svoju imovinsku karticu. On tvrdi da su to tehničke pogreške, no za Povjerenstvo su propusti više od toga.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić dostupni podaci Ovo je nova imovinska kartica Ivana Turudića: Evo što sve posjeduje novi šef DORH-a Milan Kujundžić afera nekretnine Prodali je sami sebi: Kujundžić je kuću kupio od propale tvrtke svoje supruge za tri puta manju cijenu

"Nedostaju neki elementi koje je sad u novoj imovinskoj kartici stavio, to se ne radi o tehničkim, nego radi se o nekim stvarima koje naprosto svaki dužnosnik mora unijeti u karticu pa tako i dužnosnik Kujundžić", rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva kojemu će trebati mjesec dana da provjeri imovinsku karticu. Provjeravat će i vezu ministra s prijateljem farmaceutom od kojeg je posudio novac za kupnju kuće u Maksimiru.

Ministar Milan Kujundžić danas nije htio pred kamere Dnevnika Nove TV, nego je samo poručio u telefonskom razgovoru da će početkom tjedna poslati priopćenje Vladi u kojem će u pravnom i financijskom smislu objasniti sve i pozvati da se sve istraži. A sporno je više podataka.

Pozajmicu prijatelja od 300 tisuća kuna nije bio naveo u imovinskoj kartici. Kuću u Markuševcu procijenio je na 900 tisuća kuna, pa u novoj kartici ispravio na milijun i pol kuna. Kuću je kupio 2010. godine od suprugine tvrtke za 100 tisuća eura. Za kuću u Ivanbegovini tvrdi da ima 100 četvornih metara, nije spomenuo da ima okućnicu.

Ministar je na dužnosti od 2016. godine. Pitanje je zašto tek sad Povjerenstvo ide u redovnu provjeru.

"Imamo preko 3000 imovinskih kartica, zato što nas ima sve skupa 17 u uredu ili sad 18, dakle, mi ne možemo ni na koji način, niti možemo izaći na teren, niti vještačiti, dakle, mi ne možemo ni na koji način svakog dužnosnika provjeravati“, kaže Novaković.

Dostupni su im podaci o prihodima iz Porezne uprave, koja je, pak, ako dođe do znatnih odstupanja između prihoda i imovine dužna pokrenuti postupak provjere.

"Traženi podaci vezani za imovinsko stanje poreznog obveznika, kao i jesu li provođeni postupci u svezi sa izvorima stjecanja imovine, predstavljaju poreznu tajnu (...). Radi se o podacima koje je porezni obveznik iznosio u poreznom postupku i drugim podacima u vezi s poreznim postupkom...", odgovorili su iz Porezne uprave.

Ministar je jučer uvjeravao: "Otprilike u zadnjih 10 godina mi smo zaradili preko 5 milijuna kuna i isto toliko otprilike platili državi u obliku poreza, prireza i drugih doprinosa...". Ali, oporba mu ne vjeruje.

"Tužno je što će otići iz Vlade vjerojatno zbog muljanja s nekretninama, a ne zbog kaosa koji je ostavio u sustavu zdravstva koji ovog trenutka je pred kolapsom“, smatra Željko Jovanović.

"Apsolutno svatko tko je izvan zakona ili napravio nešto protuzakonito, jasan je stav da ne može obnašati javnu funkciju, međutim ne znam što se događa u tom slučaju", kaže Sunčana Glavak.

Ministar negira da posjeduje druge nekretnine, kao i da je u sukobu interesa. Najavio je da će svoj ugled štititi i pravnim putem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene