Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povlačenje vode s poplavljenih područja u središnjoj Hrvatskoj otkrilo je stravične prizore, stotinjak uginulih konja i goveda za kojima su vlasnici tragali gotovo dva mjeseca.


U okolici sela Palanjek kod Siska kamera Nove TV na terenu je bila s inspekcijom i vlasnicima uginulih životinja koji ih bježeći prije dva mjeseca pred vodenom bujicom nisu uspjeli spasiti.

Vezani članci Lipicanci Državne ergele Đakovo (Foto: Davor Javorović/Pixsell) "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku Predsjednica i konji (Foto: Filip Kos/Pixsell) Predsjednica posjetila uzgajivače konja u Krapini: Županijska udruga ima više od 100 članova i 350 do 500 konja

'Oni su se povlačili visoko u šumu, zapetljali se u granje i nismo ih ni mi mogli izvući. Bili su tako oko 48 sati u vodi na 1,20 dubine, a onda smo ih jednog po jednog izvlačili vani', rekao je Željko Sertić, uzgajivač konja. Vodeni val promijenio mu je život. U samo 24 sata izgubio je sedam konja, 15 ih je uspio spasiti od podivljale bujice.

>> Na poplavljenim mjestima isplivali leševi životinja

Iako šumu imaju u malom prstu, ovaj je put koračanje kroz nju, mještanima bilo teško. Pašnjak je promotrila i veterinarska inspekcija, zajedno s vlasnicima popisala uginule životinje. 'Mi smo našli oko 60 komada životinja, oko 90 posto su konji, ostalo su krave', rekao je Luka Grbeša, viši državni veterinarski inspektor.

Ivan je izgubio sedam konja. Kaže, prava sreća što broj nije mnogo veći. 'Nisi ti to mogao spasit kad je toga puno bilo. Voda je došla i gotovo. Kao da je konj bio za drvo svezan, nije se mogao odgurati od drveta', u šoku je ispričao uzgajivač Ivan. O mogućoj zarazi je, kažu, prerano govoriti, kao i odštetama. Stručnjaci će i sutra pretraživati šumu i početi uklanjati životinjske ostatke.