Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete se još procjenjuju

Na poplavljenim mjestima isplivali leševi životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje su poplave elementarna nepogoda velikih razmjera i s velikim štetama koje se još procjenjuju, ali su pokazale i određene propuste, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade na kojoj je prenijela zaključke užeg kabineta Vlade.

Predsjednica Vlade izvijestila je da je osnovana i posebna radna skupina koja treba do kraja ovog mjeseca analizirati aktivnosti svih nadležnih tijela u razdoblju od 17. do 22. rujna. U toj je radnoj skupini nekoliko ministara kao i čelnici Hrvatskih voda, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, nadležni iz Ministarstva unutarnjih poslova koji su bili i na sjednici užeg kabineta Vlade.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić Karamarko nije jedini Tko se sve od otpisanih vraća na političku scenu? Popis je popriličan: "Vraćam se u hrvatsku politiku jer tu je moj dom" Davor Bernardić problemi u zagrebu Bernardić: "Ako se usporedi s proračunom za 2022. pokazuje se da gradonačelnik laže"

Isplivali leševi životinja

Voda se povlači s velikogoričkog područja, a većina od 250 evakuiranih stanovnika vratila se u svoje domove. Pod vodom je još jedino Čička Poljana, ali je i ondje pomoć pružena svima. Na mnogim mjestima isplivali su leševi životinja.

U nekim naseljima već je počelo isušivanje, a velik dio naselja dobio je struju. Poplavljeno je bilo 13 velikogoričkih naselja u kojima živi gotovo 4 tisuće ljudi. Započet je i postupak prijave šteta u gradskoj upravi Velike Gorice.

>> 'U obrani od poplava napravilo se sve moguće'

>> Pred nama još jedan kišni vikend

Radna skupina zadužena za bolji sustav obrane od poplave

Osnovana radna skupina treba analizirati i stanje na poplavljenim područjima i predložiti mjere za poboljšanje sustava obrane od poplave, uključujući i sanaciju nasipa na rijeci Savi u dužini od 22 kilometra. Također treba raditi na izradi projektne dokumentacije za izgradnju nasipa s iznosima sredstava koja su za to potrebna, kazala je Kosor.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut zadužen je da hitno sazove stožer za obranu od poplave kako bi razmotrio pripremne aktivnosti za sljedeći vodni val koji se očekuje tijekom vikenda, izvijestila je premijerka. Ustanovili smo propuste u obavješćivanju stanovništa i to se svakako mora popraviti, poručila je.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić podsjetio je da je Sava probila nasip na tri mjesta. Sanirali smo dva mjesta, treće je u sanaciji, moramo to što hitnije uraditi s obzirom na ono što se može očekivati, kazao je poručujući i kako treba provjeriti jesu li za posljednjih događaja institucije reagirale u pravo vrijeme i na pravi način. (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene