Obavijesti Pretražite Navigacija
Poplave u Hrvatskoj

Šef Hrvatskih voda: ''Iduća dva do tri dana su ključna''

Aktualno Galerija Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda Foto: DNEVNIK.hr Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Galdovu Poplava u Galdovu Foto: Damir Krajac/Cropix Poplava u Žažini Poplava u Žažini Foto: Damir Krajac / CROPIX +3 Potopljena Hrvatska Kostajnica Galerija 1/8 >>
Dok vodostaji rijeka koji su prethodnih dana uzrokovale poplave opadaju u Otočcu, Gračacu i u Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji, istaknuo je na sjednici Vlade predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Danas je vršno opterećenje na području Petrinje. Vodostaj Kupe u Frkašiću je na + 976 centimetara, očekuje se da bude do ili oko 980 cm. (..) Ujedno, moramo dodatno uzeti u obzir da su nasipi na tom području bili stradali, imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe”, rekao je predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković na sjednici Vlade.

Dodao je da su današnje vrijednosti kod Petrinje na 10-ak centimetara od povijesnih rekorda te istaknuo da se, zbog prekida proglašenja izvanrednih mjera od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une pao za pola metra, tamo prestaje potreba za nazočnosti Hrvatske vojske.

“Sve je to potrebno da sve ekipe možemo usmjeriti na sisačko, petrinjsko i jasenovačko područje”, rekao je dodavši da su sljedeća dva do tri dana ključna.

Ocijenio je i kako osobno smatra da je sustav obrane od poplava u Hrvatskoj dobro postavljen.

"On se oslanja i na tradiciju upravljanja i prethodnih generacija gdje zapravo imamo velike prirodne retencije gdje smo sada uskladištili privremeno 500 milijuna kubnih metara vode", rekao je i dodao da one povećavaju stupanj sigurnosti da ćemo uspješno provesti mjere obrane od poplave s minimiziranim štetama.

Šteta na 1750 objekata diljem Hrvatske

Dajući pregled aktualnog stanja na poplavljenim područjima, Đuroković je naveo da vodostaji opadaju i u Gračacu i Otočcu te na sjeveru Hrvatske.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut dodao je da se na tim područjima trenutno sanira šteta.

A ona je, u proteklim danima, zabilježena u ukupno 12 županija i u Gradu Zagrebu na 1750 objekata.

“Od toga je 1169 stambenih, 239 javnih i gospodarskih, 35 objekata komunalne infrastrukture i 307 ostalih objekata. Velika većina šteta uzrokovano je oborinama i bujičnim poplavama, a nije uzrokovana bujičnim poplavama rijeka, te je manjeg opsega”, istaknuo je Trut.

Poručio je kako diljem Hrvatske, slijedi stabilnije vrijeme, i kako vjeruje da će na terenu biti lakše. Diljem Hrvatske postavljeno je ovih dana oko 400 tisuća vreća za obranu od poplava, od čega najveći broj u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nasip u Galdovu pukao jer je sagrađen nestabilnom tlu

Đuroković se osvrnuo i na jučerašnje popuštanje privremenog nasipa u Sisku, u naselju Galdovo, istaknuvši da je on podignut 2021. godine, ali da je zbog tadašnje situacije, nije provedeno ispitivanje tla na trasi na kojoj je podignut nasip.

“Bile su rasjedne pukotine tri do četiri metra, pao je i snijeg kada smo georadarom ispitivali područja, ali nismo u tim trenutcima mogli ispitati trase na kojima smo slagali privremeni sustav nasipa. Iz tog razloga, došli smo baš na područje gdje su bile velike količine pješčanog materijala ispod površine”, rekao je Đuroković.

Zaključio je da je do pucanja došlo zbog nestabilnog podložnog tla ispod nasipa, zbog čega se dogodio hidraulični slom tla i voda je ušla u to ograničeno područje. Tamo se nalazilo i nekoliko udruga, među ostalima i udruga KAS sa šest terapijskih konja koji su evakuirani, naveo je.

Otkloniti administrativne zapreke za sustavnu zaštitu od poplava

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je pregled aktivnosti posljednjih dana u zaštiti od poplava diljem Hrvatske. Poručio je da će na području Hrvatske Kostajnice, gdje su 16. svibnja postavljene boks barijere i zečji nasipi, čime je spriječena poplava grada, odnosno veće štete.

“Nakon sanacije, nastavit ćemo raditi na sustavnom rješenju zaštite od poplava. Trebao bi biti završen do kraja ove godine. Ovdje želim naglasiti važnost da je zaista žurno shvatiti koliki su važni sustavni pristupi u svjetlu postave nasipa i da moramo zajedno otkloniti sve administrativne zapreke u svjetlu rješavanja tog pitanja”, rekao je Medved.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 13 Sjednica Vlade Plenković: ''Donosimo rebalans proračuna kako bismo ga prilagodili novim okolnostima''

Pročitajte i ovo Poplava u Žažini - 1 Borba s poplavama Priprema za dolazak vodenog vala: "Bori se nadljudskim naporima, ove vode jutros uopće nije bilo"

Medved je istaknuo i da su izvanredne mjere zaštite poduzete i u Karlovačkoj županiji, gdje je od poplave obranjeno područje Karlovca. Time se, napomenuo je, pokazalo da je nužan nastavak radove na uspostavi trajne zaštite od poplava u tom gradu.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene