Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako do odštete?

Olujna nevremena i tuče im uništila polja, a oni ostavljeni na cjedilu: "Svi nas samo šalju od jednog do drugoga..."

Aktualno Galerija Posljedice nevremena - 7 Posljedice nevremena - 7 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice nevremena - 6 Posljedice nevremena - 6 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice nevremena - 5 Posljedice nevremena - 5 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice nevremena - 4 Posljedice nevremena - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Posljedice nevremena - 3 Galerija 1/7 >>
Kako do odštete za štetu od tuče? Država je odmah nakon prvog velikog nevremena obećala pomoći i osigurala 54 milijuna kuna. No oštećeni poljoprivrednici ni nakon niza sastanaka još uvijek ne znaju što im je činiti, na koju mjeru se prijaviti i koje sve papire moraju skupiti.

Prije mjesec i pol dana Mladen nije mogao suspregnuti suze. Hir prirode uništio je godine i godine rada. U borbu s birokracijom ne bi li dobili odštetu upustio se pak njegov sin, Karlo. I on bi najradije zaplakao, rekao je za prilog novinarke Barbare Štrbac. "Pa evo iskreno ne znamo ni sami. Koga god pitamo što nam treba, kakvi papiri. Svi nas samo jedan do drugog šalju", rekao je vlasnik OPG-a Karlo Mađarić.

Svaka institucija, kaže Snježana, ima drugu priću. "Posebne mjere ima županija, posebne mjere ima ministarstvo i zapravo već tu je onda nejasno što ti se bolje isplati. Negdje povrat bude 100 posto, ali nije sigurno da će biti, pa negdje 25, pa možda bolje uzeti tih 25 posto nego na kraju ništa - tako da zapravo na kraju ne znamo što raditi", rekla je vlasnica OPG-a Snježana Friščić Povijač.

Država je osigurala novac, ali odmah nakon prve tuče. Nevremena su se zaredala, ali iznos se nije povećavao. "Po onome što je država sad odredila neki iznos na osnovu prvih procjena kad je prva tuča bila, već se ni s tim iznosom ne pokriva šteta. Na to se nadovezuju još dvije naknadne tuče na dva različita područja", rekao je Danijel Sinković iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u blizini Karlovca STIGLA OLUJA FOTO/VIDEO Snažno nevrijeme pogodilo karlovačku regiju: Padala je tuča veličine oraha

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi problemi Upaljen alarm, stiže nam novo nevrijeme: Dijelove Austrije i Slovenije već poharala tuča

Tuče bi moglo biti još, a i registar šteta još nije zaključan. Svako novo nevrijeme smanjuje iznos koji bi oštećeni mogli dobiti.

"U programu će stajati da će se obeštetiti u maksimalnom iznosu od 100%, a koliko ih se prijavi, to će utjecati hoće li iznos biti manji od toga", rekla je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Sve to traje i traje, a poljoprivreda ima svoje zakonitosti i ne može čekati papirologiju. "Mi moramo obnoviti. Dolazi nam božićna zvijezda 15. 07. Tak da smo mi počeli, mi smo našli majstore i mi kolko imamo novaca, toliko ćemo obnoviti", dodao je Karlo.

Posljedice nevremena - 1 Posljedice nevremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Vlasnici plastenika su u posebno nepovoljnom položaju, jer ih izjegavaju čak i osiguravatelji. "U Hrvatskoj postoji još samo jedna osiguravateljska kuća koja želi to uopće osigurati, jer im je jednostavno previše nesigurno na ova nevremena kakva jesu, ali su već i oni uveli nekakve uvjete da kod njih moraš osigurati i druge stvari, automobile, životna osiguranja ili tako nešto", rekla je Snježana.

S dijelom oštećenih ministrica poljoprivrede Marija Vučković će razgovarati sutra. Tema za razgovor im neće nedostajati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene