Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOLEMI IZNOSI

Proglašena elementarna nepogoda: Zagorski župan otkrio kolika je šteta od tuče koja je nedavno pogodila taj kraj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Televizija Zapad/Facebook
Nakon olujnog nevremena i tuče koji su Krapinsko-zagorsku županiju pogodili 2. lipnja, župan Željko Kolar u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.

Župan Željko Kolar na konferenciji za novinare na poljoprivrednoj parceli OPG-a Cesarec u Oroslavju podsjetio je na već ranije proglašenu prirodnu nepogodu za Općinu Hum na Sutli zbog tuče 25. svibnja.

Pročitajte i ovo Franjo Brozaj Pozivi centru 112 još stižu Nevrijeme protutnjalo Zagorjem, padala je tuča veličine oraha, zbrajaju se štete: "Moramo sve ručno raditi" Nevrijeme u Zagorju Problemi za građane VIDEO Zagorje pogodilo veliko nevrijeme s tučom veličine oraha, munje parale nebo iznad Zagreba: "Bilo je grozno"

"Imamo i prve procjene štete koje smo dobili sa zahtjevima za proglašenje. One ukupno za dva grada i tri općine iznose 29,3 milijuna kuna, odnosno još prošlog tjedna s proglašenjem nepogode za Općinu Hum na Sutli, gdje je procijenjena vrijednost 2,5 milijuna kuna, ukupno 31,8 milijuna kuna", rekao je Kolar.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić kazao je da imaju sreću što nije pogođen cijeli grad. Prve procjene su 3,1 milijun kuna štete u Oroslavju. Najteže je prošao Kumrovec s 11,45 milijuna kuna štete.

Župan Kolar očekuje pomoć Vlade.

"Sukladno razgovoru s premijerom Plenkovićem i ministricom Vučković koja je u petak bila na stradalim područjima, očekujem da Vlada Republike Hrvatske donese odluku o pomoći za stradala područja s programom mjera koji ćemo mi unutar dva mjeseca obraditi i realizirati, da ljudi dobiju pravičnu naknadu“, rekao je Kolar.

OPG Cesarec je nedavni pobjednik Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria, a sada na četiri hektara ima stopostotnu štetu.

"Problem poljoprivrede u Zagorju je rascjepkanost parcela. Sad je to dobro došlo kaj nam je stradalo samo nekih četiri hektara. Obrađujemo više od 50 hektara i srećom nije sve otišlo", kazao je Mladen Cesarec.

Vlasnik OPG-a je naglasio da će morati nanovo sijati buču, za što je upravo zadnji rok, te da hitno mora osigurati novac.

Župan Željko Kolar ponudio je moguće rješenje. "Mi ne možemo posuđivati novac. Međutim, mi ćemo sutra pozvati sve tvrtke koje rade na području županije, a imaju sadnice i repromaterijal, da ga daju onim poljoprivrednicima koji su pogođeni elementarnom nepogodom na poček od 60 dana, a mi ćemo garantirati tu isplatu", najavio je Kolar.

Krapinsko-zagorski župan ponovo je postavio pitanje protugradne obrane.

"Ako ne postoje znanstveni dokazi da obrana s raketama djeluje, postoje li znanstveni dokazi da ne djeluje", upitao je Kolar.

Predložio je da se pola područja sjevera Hrvatske određeno vrijeme brani raketa, a pola ne, te da se potom usporede razlike u šteti na poljoprivrednim nasadima.

"Ili idemo vidjeti koliko smo novca do sada ulagali u obranu od tuče, ajmo to puta dva uložiti u zaštitne mreže i pomagala uz subvencioniranje osiguravanja", poručio je Kolar iz Oroslavja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene