Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNA STATISTIKA

Policija za vikend zabilježila više od 1600 prekoračenja brzine, rekorder vozio brzinom od nevjerojatna 242 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je i ovoga vikenda sankcionirala najteže prekršaje u prometu. Zabilježila je čak 1640 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, a rekorder je vozio brzinom od 242 km/h.

Policija je i ovoga vikenda bila u akciji. Sankcionirala je najteže prekršaje kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 23. do 25. srpnja 2021. godine utvrdili su ukupno 4693 prekršaja, priopćio je MUP. Evo što su izdvojili:  

- 381 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,13 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području PU varaždinske.

1640 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko - srijemske i iznosila je 242 km/h

- 614 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

- 271 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 66 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine također je PU zagrebačka sa 183 takva prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa utvrđeno je na području PU istarske, 73 spomenuta prekršaja. Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 57 prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 31 do 40 godina (90 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 12 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koje su počinile 13 teških prekršaja, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 11 prekršaja, upravljanje prije stjecanja prava – jedan prekršaj, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – jedan prekršaj.

Iz tog razloga pet vozača zadržano je u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv šest vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, priopćio je MUP. 

Crna statistika - 12 preminulih 

Od 23. do 25. srpnja 2021. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 110 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U navedenim nesrećama 12 osoba smrtno je stradalo, 44 su zadobile teške tjelesne ozljede, a 148 ih je lakše ozlijeđeno.

Prema statističkim pokazateljima u prvom polugodištu 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradala 131 osoba, što je 16 osoba ili 13,9 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (115 poginulih), navedeno je u priopćenju. 

Savjete MUP-a sudionicima u prometu pogledajte OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene