Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio ozlijeđenih pušten ih bolnice

Vozač autobusa smrti na ispitivanju se branio šutnjom, sutra odluka o istražnom zatvoru. Još se ne zna identitet dvoje poginulih

Aktualno Galerija Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda Foto: DNEVNIK.hr Kosovski autobus sletio kod Slavonskog Broda Kosovski autobus sletio kod Slavonskog Broda Foto: DNEVNIK.hr +0 Stravični prizori s mjesta nesreće kod Slavonskog Broda - 1 Galerija 1/3 >>
Stanje stradalih u stravičnoj nesreći kod Slavonskog Broda u ponedjeljak ujutro je nepromijenjeno i svi su pacijenti stabilno. Neki od njih poslijepodne će biti pušteni kući.

Dan nakon slijetanja autobusa s ceste kod Slavonskog Broda 52-godišnji vozač iz Kosova je u ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Franjo Kopunić, zamjenik županijske državne odvjetnice, kazao je da se vozač branio šutnjom. U utorak ujutro će biti donesena odluka o određivanju istražnog zatvora za vozača.

''Nakon ovoga bit će doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela. Nakon svega bit će predložen istražni zatvor o kojem će se odlučivati sutra u 9 sati na ročištu o određivanju istražnog zatvora na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu", rekao je Kopunić.

Potvrdio je da je vozaču dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti.

Vozač je nakon ispitivanja vraćen pritvorskom nadzorniku. Prema podnesenoj kaznenoj prijavi vozaču autobusa prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do 15 godina.

Dio ozlijeđenih pušten iz bolnice

Ravnatelj bolnice u Slavonskom Brodu Josip Samardžić otkrio je za DNEVNIK.hr kakvo je stanje unesrećenih. ''Ništa se nije pogoršalo, stanje je svima isto. Dvoje pacijenata koji su u intenzivnoj njezi stabilno je i njihovo se stanje nadzire. Danas ćemo vjerojatno imati puno otpusta jer ćemo otpuštati one koji su lakše ozlijeđeni te dalje planirati odlazak i transport njihovima domovima'', kaže Samardžić. Iz bolnice je do poslijepodneva otpušteno 26 putnika.

Dio putnika nastavlja put kući ili se vraća u Njemačku u vlastitom aranžmanu, a za dio putnika transport tijekom dana organiziraju kosovski ministar unutarnjih poslova i ministar zdravstva.

Vozač autobusa koji je skrivio nesreću kazao je da je na trenutak zaspao, otkrio je u nedjelju zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić.

Pročitajte i ovo Marta Rosaj POTRESNA ISPOVIJEST ZA DNEVNIK NOVE TV Preživjela putnica iz autobusa u suzama nakon trenutaka strave: "To je bilo nešto strašno, dogodilo se za minutu. Gledam gdje su mi sin, unuk..."

U Općoj bolnici u Slavonskom Brodu nakon slijetanja kosovskog autobusa s ceste zbrinute su 42 osobe, od kojih su dvije životno ugrožene. Deset je osoba preminulo, među kojima i vozač autobusa koji u trenutku nesreće nije vozio.

U autobusu, koji je vozio na relaciji Frankfurt – Priština, bilo je 67 putnika i dvojica vozača. Riječ je o autobusu prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini.

Utvrđuje identitet žrtava

Policija je ranije priopćila da je za osam od deset poginulih utvrđen identitet, dok se za dvoje poginulih nastavlja postupak utvrđivanja identiteta.

Organizira se prijevoz lakše ozlijeđenih

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla održali konferenciju za medije. 

Svecla je istaknuo da je pružena sva potrebna pomoć te najavio kako će dio putnika iz autobusa danas krenuti svojim kućama na Kosovu, a dio će se vratiti u Njemačku.

Na novinarski upit kada se očekuje povrat tijela poginulih u nesreći ministar je podsjetio da to ovisi o službenim procedurama koje moraju biti obavljene u Hrvatskoj.

Hina doznaje kako se za prijevoz preživjelih iz nesreće razmatra više mogućnosti prijevoza, jedna je od njih i izvanredni čarter-let iz Hrvatske za Kosovo.

Župan će tijekom dana posjetiti još jednom putnike koji su prošli bez ozljeda u ovoj nesreći, a koje je privremeno zbrinula županija. Uručit će i prigodne poklone kako bi unesrećenima olakšao boravak u Slavonskom Brodu.

''Nisam ni slutio da je toliko tragično...''

Četrnaestero preživjelih i neozlijeđenih smješteno je u pansionu u slavonskobrodskom naselju Brodsko Vinogorje. Mladić Fidan Hajdari, jedan od putnika, opisao je trenutke užasa koji su uslijedili kada se autobus prevrnuo pored ceste. 

''Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja, kada sam se probudio, jest misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. No bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela. Uspio sam se javiti svojoj obitelji, svi su bili presretni", prisjetio se mladić iz Kosova koji radi i živi u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti A3 - 1 TEŠKA NESREĆA Šokantno svjedočanstvo preživjelog: "Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje... To je bio pravi masakr"

Pozivom na broj 035 201 111 mogu se dobiti informacije o putnicima iz kosovskog autobusa koji je u nedjelju rano ujutro sletio s autoceste kod Slavonskog Broda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene