Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je otkrila tko je prošloga tjedna postavio spomen-ploču ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću u Slunju, ali u postavljanju ploče ne nalazi elemente ni prekršajnog ni kaznenog djela, te će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti samo pismeno izvješće na prosudbu, izjavila je danas glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Tanja Petrić.


Kriminalistička policija utvrdila je da je mramornu ploču s tekstom "Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu" postavio 14. kolovoza u Slunju na Trgu Zrinskih i Frankopana hrvatski iseljenik Josip Bašan, koji živi u Chicagu.

Vezani članci Tragovi prometne nesreće u Puli - 5 Kaos u Puli: Pijani vozač bježao policiji pa se zabio u nekoliko automobila, kontejnera i govornicu. Bježao i motociklist pa sletio s motora Izložba u muzeju, ilustracija Kakva prijevara! Muzej umjetniku dao 84.000 dolara, on im dostavio prazna platna: "Uzmi novac i bježi"

Glasnogovornica Petrić rekla je da je Bašan u Chicagu aktivist udruge "Hrvatski domobran, vitez Jure Francetić". Dodala je da se ploča nalazi u prostorijama slunjskoga poduzeća "Komunalac" čiji su je djelatnici uklonili istoga dana kada je i protupravno postavljena na javnoj površini bez dozvole gradskih vlasti. 

>> Postavljena pa uklonjena ploča Juri Francetiću

Ploča je postavljena na istom mjestu gdje je od 2000. do 2004. stajao spomenik Juri Francetiću, ustaškom zapovjedniku Crne legije iz Drugoga svjetskog rata, a zbog kojega je bilo organizirano više prosvjednih aktivnosti nekoliko hrvatskih antifašističkih udruga, te udruga za razvoj ljudskih prava, nenasilja i demokracije.

Odlukom hrvatske Vlade spomenik je uklonjen u kolovozu 2004., uz obrazloženje da je spomenik ustaškom zapovjedniku u suprotnosti s Ustavom, te šteti ugledu Republike Hrvatske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju