Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slunj: Postavljena pa uklonjena ploča Juri Francetiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mramornu ploču s tekstom "Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu" koju je netko ponovno postavio u Slunju na Trgu Zrinskih i Frankopana, jučer su nakon dojave policiji, uz njezinu nazočnost, djelatnici poduzeća "Komunalac" uklonili, objavila je danas karlovačka Policijska uprava.

Policija utvrđuje tko je ploču postavio, odnosno tko stoji iza utisnutog potpisa na ploči HD Chicago.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

Ploča je postavljena na istom mjestu gdje je od 2000. do 2004. godine stajao spomenik tom ustaškom zapovjedniku Crne legije iz Drugog svjetskog rata, a zbog kojeg je bilo organizirano više prosvjednih aktivnosti nekoliko hrvatskih antifašističkih udruga, te udruga za razvoj ljudska prava, nenasilja i demokracije.

Odlukom Vlade Ive Sanadera spomenik je bio uklonjen u kolovozu 2004. godine uz obrazloženje da je spomen ustaškom zapovjedniku u suprotnosti s Ustavom, te šteti ugledu Republike Hrvatske.

Jučerašnje postavljanje ploče treći je pokušaj da se trajno obilježi mjesto pogibije ustaškog zločinca Jure Francetića.

Najprije su mu spomenik 2. lipnja 2000. godine, na poticaj jednoga hrvatskog iseljenika podigli članovi udruge "Hrvatski domobran" iz Slunja, Rakovice i Cetingrada i to na Trgu Zrinskih i Frankopana, gdje su ga 1942. godine partizani, nakon prisilnog slijetanja avionom, uhitili i smrtno ranili.

Nakon što je u kolovozu 2004. godine taj spomenik uklonjen nepoznate su osobe u studenom iste godine postavile na istom mjestu metalnu ploču. Ploča je, kao i jučerašnja, ubrzo uklonjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene