Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrd orah

Privedena žena iz automobila napadača iz Španskog: "Kada netko sa sobom nosi vatreno oružje, to uključuje određenu razinu planiranja"

Aktualno Galerija +0 Josip Pavliček Galerija 1/1 >>
Policija je večeras priopćila da se u njihovim prostorijama nalazi jedna osoba koja bi mogla imati korisna saznanja o napadu oružjem na muškarca u zagrebačkom naselju Špansko. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić otkriva detalje ispred sjedišta zagrebačke policije.

Muškarac je upucan u glavu i liječnici se bore za njegov život. Svjedoci događaja ističu kako je nakon kratke prepirke napadač izvadio pištolj i iz neposredne blizine ispalio hitac u muškarca. Pobjegao je, prema tvrdnjama očevidaca, u automobilu u kojem je bila jedna žena.

"Upravo ta osoba koja se jučer nalazila u automobilu s napadačem pod nadzorom je policije i s njom istražitelji obavljaju intenzivne razgovore. Riječ je prema policijskom žargonu o tvrdom orahu. Ne želi odati lokaciju na kojoj bi se nalazio napadač", izvijestio je Domagoj Mikić.

"Prije nekoliko minuta čuo sam se i s dežurnim liječnikom iz KBC sestre Milosrdnice. Kaže kako je stanje ranjenog muškarca nepromijenjeno te je i dalje životno ugrožen", dodao je.

Mikić je razgovarao i s mještanima Španskog koji su zgroženi ovakvim bezobzirnim napadom. Nitko se ne osjeća sigurno, poručili su.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Zagrebu Klupko se odmotava Nakon pokušaja ubojstva u Španskom: Jedna osoba pod nadzorom policije

Pred policijom je zahtjevan zadatak. Moraju utvrditi što je bio okidač da do napada dođe. Kako će to učiniti pojasnio je kriminalist Josip Pavliček.  Za početak je otkrio i može li se reći je li riječ o planiranom zločinu. 

"Konačne odgovore dati će kriminalističko istraživanje, ali svakako određene elemente pripreme možemo uočiti. Kada netko sa sobom nosi vatreno oružje bilo da se radi o namjeri da ga koristi za samoobranu ili napad svakako to uključuje određenu razinu planiranja", pojasnio je kriminalist.

Kada je riječ o ženskoj osobi koja je privedena, postavlja se pitanje može li se nju teretiti kao suučesnicu. 

"Nakon počinjenja kaznenog djela ako se u njega uključi neka druga osoba svakako postoji mogućnost da se radi i o takvom kaznenom djelu. Međutim, treba imati na umu da ako je ta osoba u bliskoj vezi tada postoje razlozi za isključenje kažnjivosti i odgovornosti", rekao je Pavliček.

Kriminalističko istraživanje sada ide u nekoliko smjerova - treba privesti počinitelja, nakon toga provesti očevid na njemu i predmetima uključenima u počinjenje kaznenog djela, zatim provesti niz pretraga - od doma do digitalnih nositelja podataka.

Istraživat će se i povijest odnosa kako bi se otkrili motivi za ovaj zločin koji se za sada tretira kao pokušaj ubojstva. Ovisno o stanju žrtve i motivu može doći do prekvalifikacije. 

Pročitajte i ovo Pucnjava u Zagrebu - 1 JUTRO NAKON STRAVE Oglasila se policija o pokušaju ubojstva u Španskom, ravnatelj bolnice o stanju žrtve: "Životno je ugrožen"

"O tome ovisi i zdravstveno stanje žrtve. Ukoliko bi žrtva preminula radilo bi se o dovršenom kaznenom djelu, ovisno o motivima i o teškom ubojstvu ako bi se radilo o koristoljublju, osveti..."

Svi oni koji potencijalno skrivaju napadača postoji kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

"I tu treba imati na umu odnos takve osobe i počinitelja. Ako posstoji bliska veza to je razlog za isključenje kažnjivosti", naglasio je kriminalist.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene