Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcija liječnika

Pokrenuta peticija protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: "Krše se prava na povjerljivost i privatnost"

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine organizirale su peticiju "Reci NE ovakvom zakonu" protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje ocjenjuju da nanose štetu i liječnicima i pacijentima.

Udruga za promicanje prava pacijenata pozvala je u utorak građane da potpišu peticiju i usprotive se namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima proslijeđuju policiji, ističući da se time krše zakonom zajamčena prava pacijenata.

Predložene zakonske izmjene nalažu obiteljskom liječniku da obavijesti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se krši "pravo na povjerljivost" kao i "pravo na privatnost" iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, upozorava u priopćenju Udruga.

Riječ je o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, o kojima će se sutra, u drugom čitanju, raspravljati u Saboru. Protiv njih su se već izjasnile liječničke strukovne udruge ocijenivši da nanose štetu liječnicima i vozačima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novi zakon o plaćama Ministar Malenica oglasio se o prosvjedima radnika u pravosuđu: "Suosjećam, rade se analize..."

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola AKO SE PRIHVATE IZMJENE Liječnici upozoravaju: Velik broj građana u Hrvatskoj mogao bi ostati bez vozačke

Udruga za promicanje prava pacijenata ističe potrebu pacijentova pristanka za ustupanje medicinskog kartona, odnosno podataka o njegovu liječenju trećim osobama. Smatra i da se narušava odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta, te se potiče agresivnost pacijenata prema liječnicima kada im se oduzme vozačka dozvola.

Navode i da liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta kojemu je propisan lijek uz koji se ne preporuča upravljanje vozilima. Obaveza je pacijenta da se toga drži, isto kao i što mu je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola.

Pacijent, kažu, može u bilo kojem trenutku otići kod privatnika po recept i zaobići sustav u kojemu bi mu se zbog korištenja određenog lijeka oduzimala dozvola.

Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene