Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi zakon o plaćama

Ministar Malenica oglasio se o prosvjedima radnika u pravosuđu: "Suosjećam, rade se analize..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u utorak da suosjeća sa zaposlenicima koji su zbog malih plaća prosvjedovali pred sjedištima sudova diljem Hrvatske i najavio donošenje novog zakona kako bi se uveo model jednaka plaća za jednaki rad.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da suosjeća sa zaposlenicima koji su zbog malih plaća prosvjedovali pred sjedištima sudova diljem Hrvatske

"Svjestan sam da dio službenika i namještenika ima niske plaće i mogu razumjeti njihovo nezadovoljstvo. Međutim, to se pitanje mora rješavati cjelovito kroz novi Zakon o plaćama. Taj je zakon dio aktivnosti koje provodimo kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) u okviru kojeg imamo oko 51 milijun kuna za unapređenje sustava", izjavio je Malenica.

Dodao je da se u ministarstvu trenutačno rade analize postojećeg sustava koeficijenata, a "novim zakonom prema modelu jednaka plaća za jednaki rad pitanje plaća riješit će se cjelovito“.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rade za minimalac Diljem Hrvatske prosvjedi radnika u pravosuđu: "Mi smo zadnja rupa na svirali"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević na Povorci ponosa zagreb pride VIDEO/FOTO Održana Povorka ponosa, sudjelovao i Tomašević te niz političara. Na Ribnjaku ih dočekala velika zastava duginih boja i baloni

Malenica je kazao i da je u NPOO-u rok za novi zakon 30. lipnja 2023. te da sindikate ministarstvo doživljava kao partnere.

Ističući da je vlada obnovila socijalni dijalog, ministar je podsjetio da je povećana osnovica plaće za državne službenike i namještenike, a posljednje povećanje osnovice od posto bilo je u svibnju čime ona iznosi 6.286 kuna.

Povećana su i druga materijalna prava zaposlenika poput božićnice, regresa, iznosa za sistematske preglede. Uz to, provedena je porezna reforme u kojima su povećana primanja za osobe s najnižim primanjima, kazao je Malenica.

Zaposleni u pravosuđu - uglavnom službenici, referenti i namještenici, nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima, prosvjedovali su u utorak ispred zgrada sudova i državnih odvjetništava diljem Hrvatske.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika prosvjed je, kako ističu, organizirao radi izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije zaposlenih u pravosudnim tijelima te ispravljanja nepravde iz 2019. kada trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene