Obavijesti Pretražite Navigacija
AKO SE PRIHVATE IZMJENE

Liječnici upozoravaju: Velik broj građana u Hrvatskoj mogao bi ostati bez vozačke

Vozačka dozvola
Vozačka dozvola Foto: Getty Images
Predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, upozorila je u ponedjeljak Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te ponovno pozvala saborske zastupnike da reagiraju na predložene izmjene.

Naime, po predloženome, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Prijava zbog fotografije Beroš o većim plaćama liječnika: "Nije točna teza koja se provlači" Puž, ilustracija - 1 Opreza nikad dosta Bizarni slučaj iz jedne zagrebačke bolnice, glavni akteri - puževi: ''Znaju biti neke boce, čak i tegle od krastavaca - svašta si ljudi uspiju ugurati''

Dio je to prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje bez ijedne usvojene izmjene koje su joj uputile udruge liječnika, ističe KoHOM u priopćenju.

To će, ističu, u tešku situaciju dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe.

Upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definirao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Zakonski će se sva odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u, te se može očekivati da će na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose.

KoHOM će, stoga, po stupanju zakona na snagu, preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

Ističu i da Vlada ni u jednom trenutku nije dala podatke o tome za koji je broj prometnih nesreća uzrok bilo zdravstveno stanje pacijenta ili lijekovi koje uzima.

Resornom ministru Viliju Berošu zamjeraju što nije reagirao na ove probleme, niti stao na stranu liječnika, te umjesto toga "ovih dana bombastično najavljuje obavezne sistematske preglede".

No, prođe li ovakav Vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede, već se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole, upozorava KoHOM.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene