Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

DORH pokrenuo istragu protiv šefa HEP-a zbog gradnje vile na Hvaru: Češlja se sva dokumentacija

Aktualno Galerija Provjera poslova HEP-a - 1 Provjera poslova HEP-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjera poslova HEP-a - 2 Provjera poslova HEP-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjera poslova HEP-a - 3 Provjera poslova HEP-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Provjera poslova HEP-a - 4 Galerija 1/4 >>
DORH i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjeravaju poslove HEP-a i gradnju direktora Frane Barbarića.

Prvim čovjekom HEP-a Franom Barbarićem od ponedjeljka se bavi i Državno odvjetništvo.

"Zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona na Hvaru ističem da sam provjerom utvrdila da je povodom medijskih obavijesti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nalogom odredilo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, Policijskoj postaji Hvar, provođenje izvida radi pravilnog i potpunog utvrđenja činjeničnog stanja", priopćili su iz DORH-a.

I ne samo to. Od splitskog ureda za inspekcijske poslove ministarstva graditeljstva zatražili su žurno postupanje. Istodobno, počeo je postupak i pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte i ovo Josipa Čulina na sudu - 8 Deset pokajnika Rimac nakon suda: "Poštujem institucije i svoju domovinu. Istina će nas osloboditi"

"Danas je povjerenstvo otvorilo predmet protiv obveznika Frane Barbarića vezano za okolnosti iz medija izgradnje privatne nekretnine na otoku Hvaru", potvrdila je Mia Jurinić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo će tražiti i češljati svu dokumentaciju. Ako utvrde da su ispunjene pretpostavke - kreće se u drugu fazu: očitovanje samog Barbarića te donošenje odluke na javnoj sjednici. Fokus im je i biznis s tvrtkom FJORD.

Tražiti će onu dokumentaciju koja bi mogla upirati u moguće kršenje Zakona o sprječavanja sukoba interesa. U konkretnom slučaju to bi bio eventualan poslovni odnos obveznika s poslovnim subjektom koji je kooperant HEP-a.

Dozvola za legalizaciju Barbarićeve kuće izdana je prije osam godina. Ali, nakon što je odlučio sve preurediti, sada potvrđuju i iz Županijskog ureda za prostorno uređenje, Barbarićevi radovi, za koje tvrdi da su rekonstrukcija, obavljaju se bez dozvole.

Iz županijskog odjela ističu: "Navedeno rješenje (o legalizaciji) imate, a u njemu je razvidno da se radi o zgradi visine prizemlje i kat s kosim krovom. Nakon ovog Rješenja nismo zaprimili nikakav zahtjev za dozvolu niti prijavu početka građenja za bilo koje radove. Ako su nakon legalizacije građeni novi objekti ili je rekonstruiran postojeći, oni nemaju odobrenje za građenje."

U županiji tvrde da se prema prostornom planu grada Hvara ozakonjena zgrada nalazi dijelom na području šume, a dijelom izvan građevinskog područja na kojem nije zabranjeno ozakonjenje. Premijer o toj temi ne želi govoriti.

"To pitajte njega, on će sve objasniti", rekao je u ponedjeljak Andrej Plenković upitan o tom slučaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni su Uhićeni načelnik općine i još šest osoba zbog sumnji u korupciju i kriminal: Razotkrila ih aplikacija

Dnevnik Nove TV doznaje i da je na razgovor u USKOK pozvan i čovjek koji je prijavio nepravilnosti u radu hvarske podružnice HEP-a. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič, koji prati ovu priču, kaže da se Barbarić nije oglasio.

"HEP i Frano Barbarić o izvidima DORH-a i predmetu kojim se bavi Povjerenstvo - šute. HEP-ova služba za odnose s javnošću kao da je trenutačno u bunkeru. Naime, već dva dana odbijaju nam odgovoriti na neka od ključnih pitanja. A to je detaljnije pojašnjenje poslovanja s tvrtkom FJORD, a potom i postavljanje kablova na cesti Gdinj - Srhov dolac, gdje vlasnik tvrtke FJORD ima nekretninu", izvijestio je Jurič, koji kaže i kako upravo tu leži najveći problem.

"Odbijaju nam dostaviti troškovnike, ne žele reći imaju li elaborate za cijeli postupak kabliranja. Postavlja se i pitanje javne nabave. Odgovora nema ni za to. No, ako neće nama, sigurno će sve odgovore morati dati institucijama koje češljaju ovu hvarsku aferu."

"I tu nije kraj. Kako doznajem, na stol USKOK-a stigla je kaznena prijava. Podnesena je zbog udruživanja za počinjenje više kaznenih djela na štetu HEP-a i pribavljanje koristi raznim osobama. U USKOK je pozvan bivši šef HEP-a Hvar. Njegova suspenzija s objašnjenjem nepravilnosti u radu i prometnog Prekršaja koincidira s traženjem provjera nepravilnosti u HEP-u", javio je Jurič.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene