Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopan biskup Marko Culej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski biskup Marko Culej, koji je preminuo u subotu navečer nakon duge i teške bolesti, pokopan je danas u kriptu varaždinske katedrale.

Misu zadušnicu i pogrebne obrede predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić koji je u propovijedi rekao kako je pokojni biskup Marko Culej bio jednostavan i velikodušan pastir, koji je izbjegavao sve što izaziva podjele, a zauzimao se za ono što ujedinjuje i povezuje.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog umro još 16. veljače Objavljeno gdje će i kada biti pokopan Aleksej Navaljni Ilustracija Nema nasljednika Kakva tuga: Četiri mjeseca nitko s patologije nije preuzeo tijelo Splićanke, pokopale je bivše kolegice

Kardinal Bozanić govorio je o bogatom putu prvoga varaždinskoga biskupa koji je iznutra gradio crkveno zajedništvo te o brojnim inicijativama koje je pokrenuo. Izrazio je pritom zahvalnost biskupu Marku Culeju za službe koje je obnašao u raznim tijelima HBK-a, a bio je, uz ino, predsjednik Odbora za medije, Komisije "Justitia et pax", a smrt ga je zatekla na mjestu predsjednika Odbora za pastoral Roma i Odbora za pastoral osoba lišenih slobode.

Misa zadušnica održana je u parku iza katedrale, a nazočni su joj bili, uz mnoštvo redovnika, redovnica i vjernika, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, biskupi iz Hrvatske, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica te predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Pogrebnom obredu nazočan je bio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Vladimir Stolnik, a na pokop je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nakon mise zadušnice od biskupa Marka Culeja oprostili su se apostolski nuncij Lozano koji je prenio izraze suosjećanja pape Benedikta XVI. te u ime varaždinske biskupije generalni vikar Ivan Godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene