Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varaždinski biskup Marko Culej, koji je preminuo u subotu navečer nakon duge i teške bolesti, pokopan je danas u kriptu varaždinske katedrale.


Misu zadušnicu i pogrebne obrede predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić koji je u propovijedi rekao kako je pokojni biskup Marko Culej bio jednostavan i velikodušan pastir, koji je izbjegavao sve što izaziva podjele, a zauzimao se za ono što ujedinjuje i povezuje.

Vezani članci Povorka do posljednjeg počivališta Milana Bandića - 2 Grad Zagreb objavio što su sve poduzeli za poštivanje mjera na Bandićevu sprovodu: Više od 300 redara, nekoliko tisuća maski... Sprovod Milana Bandića Profesor iz Pule zatečen prizorima s Bandićeva ispraćaja: "Ista ta vlast meni daje upute. Sve je stalo u jedan sprovod..."

Kardinal Bozanić govorio je o bogatom putu prvoga varaždinskoga biskupa koji je iznutra gradio crkveno zajedništvo te o brojnim inicijativama koje je pokrenuo. Izrazio je pritom zahvalnost biskupu Marku Culeju za službe koje je obnašao u raznim tijelima HBK-a, a bio je, uz ino, predsjednik Odbora za medije, Komisije "Justitia et pax", a smrt ga je zatekla na mjestu predsjednika Odbora za pastoral Roma i Odbora za pastoral osoba lišenih slobode.

Misa zadušnica održana je u parku iza katedrale, a nazočni su joj bili, uz mnoštvo redovnika, redovnica i vjernika, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, biskupi iz Hrvatske, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica te predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Pogrebnom obredu nazočan je bio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Vladimir Stolnik, a na pokop je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nakon mise zadušnice od biskupa Marka Culeja oprostili su se apostolski nuncij Lozano koji je prenio izraze suosjećanja pape Benedikta XVI. te u ime varaždinske biskupije generalni vikar Ivan Godina.