Preokret slučaja izgradnje doma za nezbrinutu djecu u sklopu samostana u Hrvatskom Leskovcu.

Galerija


U sklopu karmelićanskog samostana u Hrvatskom Leskovcu, 2008. godine trebao se izgraditi dom za nezbrinutu djecu sv. Josip. Zlatko Čajko, vlasnik građevinske tvrtke G.N.Z, od obitelji Hermana Vukušića izvukao je milijun i 268 tisuća kuna za realizaciju projekta, a objekt nikada nije sagradio. U cijelu priču uključen je i karmelićanski red s čijeg su računa Čajku stizala sredstva kroz nalog koji je, tvrdi Vukušić, potpisivala tadašnja poglavarica samostana, Milica Kristina Pišković.

Vezani članci Propala operacija grudi - 3 Optužile splitskog kirurga da ih je unakazio: "Kad legnem na leđa, grudi mi dođu ispod ruku" Kirurg uzvraća: "To su sve bezobzirne laži!" Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…"

„Ovo je pojedinačni pregled prometa po računu u kojem je razvidno da je Milica Kristina Pišković, tada poglavarica samostana u Leskovcu, bila nalogodavac. Sve su to računi koje je on ispostavio. Opis posla je za gradnju doma sv. Josipa. On je s računa svoje firme izvukao, stotinjak puta tijekom godine, oko milijun i 700 tisuća kuna praktički na plaćanje fiktivnih računa od samostana Leskovac“, priča Vukušić i dodaje: „To je apsolutno bilo plaćanje fiktivnim računima, klasično pranje novca, međutim, i u priopćenjima u medijima i na televiziji i u Glasu koncila bila je negacija.“ Naime, u demantiju u Glasu koncila stoji kako su Čajkovoj tvrtki G.N.Z sestre plaćale neke druge radove, poput gradnje križnog puta i slično. Zbog svega toga Vukušić je protiv Čajka i njegove obitelji te časne sestre podnio kaznenu prijavu. Četiri godine kasnije, na sudskoj raspravi, dogodio se preokret – sestra Milica Kristina Pišković, koja je u međuvremenu napredovala od poglavarice samostana do poglavarice reda, priznala je da su se doista isplaćivali iznosi Čajkovoj tvrtki i to za radove koji se nisu izvodili, jer je tako od njih tražio sam Čajko.

U potrazi za njihovom stranom priče, ekipa „Provjerenog“ zaputila se i na Čajkovu kućnu adresu, kao i u samostan karmelićanki. Cijeli prilog pogledajte u večerašnjem „Provjerenom“ koje je na rasporedu u 22.30 na Novoj TV.