Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo mora

'Poduzimamo sve kako bi pomogli pomorcima na brodu Swift Split'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je danas kako u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija poduzima sve potrebne mjere kako bi pomogli hrvatskim pomorcima na brodu Swift Split u Gabonu, no napominje kako su im mogućnosti ograničene zbog toga što je brod pod panamskom zastavom.

‘Mogućnosti ovog Ministarstva izuzetno su ograničene u pogledu poduzimanja mjera prema brodu, već je to pravo i dužnost panamske administracije, čiju zastavu brod vije’, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Agonija pomoraca Brod u Gabonu: Došla hrana, ali samo za pet dana Slika nije dostupna Oduzete im putovnice Pomorci poručuju iz Gabona: Na izmaku smo snaga

Ministarstvo piše da je danas ponovno kontaktiralo Veleposlanstvo RH, koje će zatražiti i moguću pomoć od nadležnih vlasti u Gabonu.

>> Brod u Gabonu: Došla hrana, ali samo za pet dana

Ponovno je upozorilo Split Ship Management da je dužan poduzeti sve kako bi se ostvarila prava članova posade. Upozorena je i pomorska administracija Paname, kao države zastave broda te Gabona kao obalne države, da sukladno svojim obvezama i ovlastima pruže pomoć članovima posade broda Swift Splita.

U razgovoru sa zapovjednikom broda, Ministarstvo je ponudilo da putem Veleposlanstva RH u Maroku, koje pokriva Gabon, ukoliko bude potrebno, posreduje u nabavci vode za potrebe posade i osigura bilo koju drugu pomoć hrvatskim članovima posade.

Ministarstvo navodi da je danas državni tajnik kapetan Mario Babić razgovarao sa zapovjednikom broda Swift Splita te s posrednikom pri zapošljavanju pomoraca Split Ship Managementa, te da se može zaključiti da su informacije o stanju na brodu dobivene od zapovjednika suprotne onima dobivenim od posrednika.

‘Ratko Božić iz Split Ship Managementa (SSM) tvrdi da će svi članovi posade broda biti upućeni kući do kraja mjeseca, dok su neki već stigli u Hrvatsku. Također, iz SSM-a navode da su dali zapovjedniku nalog da nabavi dodatnu količinu pitke vode za posadu’, piše u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća kako se je Swift Split strani brod pod panamskom zastavom a poslodavac pomoraca strana pravna osoba. Hrvatski pomorci su se ukrcali na taj brod preko SSM d.o.o. iz Splita, koji je ovlašten za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca.

Brod Swift Split nalazi se već nekoliko mjeseci zbog kvara u luci u Gabonu a posada, u kojoj je i sedam Hrvata od kojih se jedan jučer vratio kući, cijelo je vrijeme, kako pišu mediji, na brodu bez plaće a u posljednje vrijeme navodno i bez dovoljno hrane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene