Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje suđenje Karlovačkoj pivovari i odgovornima za smrt Zdravka Martinovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje optuženima za propuste koji su doveli do ispuštanja velike količine ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare i smrti šetača Zdravka Martinovića početi će u srijedu, 19. prosinca, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu na koji je, odlukom Vrhovnog suda, slučaj prebačen iz Karlovca.

Postupak je prebačen u Zagreb jer su svi suci Kaznenog odjela Županijskog suda u Karlovcu bili u izvanraspravnom vijeću koje je odlučivalo o prigovora na optužnicu ili su vodili istragu i istražne radnje, pa nitko od njih ne može suditi u tom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obitelj Martinović traži 3,6 milijuna odštete od Karlovačke pivovare Slika nije dostupna Slučaj Karlovačka pivovara: Prvo ročište protiv liječnice Pletikose

Suđenje će voditi sutkinja Renata Miličević pred kojom će iduću srijedu na optuženičku klupu sjesti tehnički direktor Gabor Ligeti, glavni inženjer Slaven Siladić, voditelj proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević, rukovoditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinka Odrčić i direktorica proizvodnje Marija Tufeković.

Optužnicom koja ih tereti za teško kazneno djelo protiv opće
sigurnosti obuhvaćena je i sama pivovara kao pravna osoba.

Optužnicom se Ligetija tereti da je naložio, a Siladić organizirao da se sav ugljični dioksid iz procesa fermentacije trajno ispušta u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kroz koji je otjecao izvan kruga Pivovare sve do Pivarskog potoka.

Kovačević, Odrčić i Tufeković optuženi su da su dopustili da se proces proizvodnje nastavi na opisan način, iako su znali da se ugljični dioksid ispušta u kanal za odvodnju.

Trgovačko društvo Karlovačka pivovara tereti se da nije osigurala sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida zbog čijega je ispuštanja Zdravko Martinović 23. veljače 2007., šetajući psa uz potok, ostao bez kisika i izgubio svijest. Pas je odmah uginuo, a Martinović je dvadesetak dana kasnije umro u bolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene