Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje tri milijuna prekovremenih

Liječnici prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad: ''Vlada ima dva mjeseca da nešto riješi''

Liječnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Liječnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U nedjelju počinje akcija Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pod geslom "Hoću raditi zakonito", u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.

Liječnici su nezadovoljni jer već dvije godine čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti koje bi im omogućile da sami pregovaraju o svojim radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika.

"Vlada ima dva mjeseca vremena da nešto riješi, potpise ćemo arhivirati kod sindikalnih povjerenika u bolnicama ili kod povjerenika HLK-a te ih, ovisno o tome što će Vlada napraviti, aktivirati. To znači da ćemo raditi najviše 48 sati tjedno, što će sigurno dovesti do smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite građanima i povećanja lista čekanja", rekla je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Primjerice, dovoljno je da 50 posto anesteziologa u nekoj bolnici povuče suglasnost pa da cijeli kirurški program bude doveden u pitanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I njima smeta premijerovo ponašanje Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prikupljat će potpise Prekipjelo im: Liječnici pokreću akciju povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad

Čulinović-Čaić očekuje da će akciju podržati većina liječnika, jer je u anketi HLK-a 60 posto liječnika iskazalo spremnost da povuče suglasnost za prekovremeni rad.

Liječnici ističu kako godišnje kroz dežurstva i pripravnosti odrade tri milijuna prekovremenih sati, na čemu počiva zdravstveni sustav, a istovremeno su zbog pogrešno obračunatih prekovremenih stati prinuđeni podizati sudske tužbe. Od 4000 tužbi dosad je 800 pravomoćno presuđeno u korist liječnika.

Čulinović-Čaić podsjeća da HLS već dvije godine bezuspješno traži da ih primi premijer Andrej Plenković i sasluša njihove zahtjeve, a prije 75 dana to su ponovno zatražili zajedno s drugim liječničkim udrugama.

U petak je sa sindikalnim čelnicima razgovarao ministar zdravstva Milan Kujundžić i tada najavio da će ih premijer primiti kroz desetak dana.

Kujundžić je uvjeren da do povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad neće doći jer, kaže, bez dežurstava i prekovremenih sati zdravstveni sustav u Hrvatskoj, kao ni u svijetu, ne može funkcionirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene