Obavijesti Video Pretražite Navigacija
suglasni oko rata

Plenković s bugarskom ministricom o Ukrajini: "Ključno je spriječiti prelijevanje krize s teritorija Ukrajine na područje zapadnog Balkana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak su primili bugarsku ministricu vanjskih poslova Teodoru Genčovsku.

Genčovska, povjesničarka koja je završila i vojnu akademiju te je stručnjakinja za sigurnosna i vojna pitanja, u Banskim dvorima je razgovarala s Plenkovićem o situaciji u Ukrajini, pri čemu je naglašeno puno suglasje stavova dviju država o tamošnjem ratu i daljnjoj pomoći toj zemlji, priopćeno je iz vlade.

Premijer je bugarsku ministricu izvijestio o završnim pripremama Hrvatske za ulazak u šengenski prostor i eurozonu, kao i o pristupanju u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je zajednički cilj obiju država.

Razmijenjeni su i stavovi o procesu proširenja Europske unije te stanju na jugoistoku Europe, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆE BROJKE UN objavio zabrinjavajuće izvješće o izbjeglicama iz Ukrajine: Pogledajte koliko je ljudi napustilo svoje domove

O situaciji u tom dijelu Europe Genčovska je razgovarala i s predsjednikom Sabora s kojim se suglasila da je "ključno spriječiti prelijevanje krize s teritorija Ukrajine na područje zapadnog Balkana".

Kako je priopćeno iz Sabora, Jandroković je pritom ponovio važnost konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Jandroković i bugarska šefica diplomacije ponovno su oštro osudili rusku agresiju i naglasili solidarnost dvaju naroda s ukrajinskim. Razgovaralo se i o humanitarnoj i tehničkoj pomoći Ukrajini te o prihvatu izbjeglica, dodaje se u priopćenju.

Genčovska se u četvrtak susrela i s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, složivši se da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Humanitarni koridor Ukrajinci postigli novi dogovor s Rusima o Mariupolju? "Molim vas, pratite službene informacije"

"Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan u stanovitom smislu također i poligon za razna geostrateška nadmetanja", kazao je Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska suradnja u sklopu NATO-a "jako dobra" te da suradnja između članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Europe.

Bugarska ministrica istaknula je da Bugarska "potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene