Christian Schmidt
Christian Schmidt Foto: Armin Durgut/Pixsell

Rusija je u utorak objavila da je prestala sufinancirati Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), jer njemačkog političara Christiana Schmidta ne smatra legalno izabranim na tu dužnost.


Moskva je prošle godine odbila u Vijeću sigurnosti UN-a glasati za imenovanje Christiana Schmidta, pa je postavljen samo glasovima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), mehanizma koji podupire rad OHR-a.

Rusija je nezadovoljna i zbog toga što je redovito ostajala usamljena glasujući protiv zaključaka i preporuka Upravnog odbora. Njezin je predstavnik uvijek glasao protiv zaključaka u kojima bi to tijelo osuđivalo separatističku politiku vlasti Republike Srpske.

"Što se tiče financijskih aspekata, neviđeno kršenje načela konsenzusa u radu Upravnog odbora PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i proračunska pitanja", stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

"S tim u vezi, obustavili smo naše sudjelovanje u financiranju OHR-a. Bit ćemo spremni nastaviti isplate u dogovorenom iznosu nakon što se stanje u Upravnom odboru vrati konstruktivnosti na što stalno pozivamo partnere", dodaje se.

Christian Schmidt Visoki predstavnik za BiH: Međunarodna zajednica će djelovati i neće dopustiti urušavanje države

Slika nije dostupna Njemačka ministrica Baerbock u Sarajevu kazala kada bi se trebali održati izbori u BiH

Upravni odbor PIC-a je tijelo koje daje smjernice za rad visokom predstavniku, a uz Rusiju ga čine najutjecajnije zapadne države te Turska koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Članice osiguravaju sredstva za rad OHR-a čiji je godišnji proračun nešto veći od 5,3 milijuna eura. Najveći je donator Europska unija koja osigurava oko 48 posto i SAD koje daju 22 posto tog iznosa, a Rusija izdvaja tek 1,2 posto ukupnih godišnjih troškova OHR-a.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju