Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge Reforma podnijela je prijavu protiv organizatora Queer festivala jer smatra da reklamni festivalskim plakat s likom golog muškarca u štiklama vrijeđa moralni osjećaj građana.


Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Sobol, ocijenila je danas da je riječ o homofobnom istupu Udruge pod krinkom zaštite obiteljskih vrijednosti i djece.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija na festivalu glazbe: Unatoč naporima liječnika, preminuo 22-godišnji njemački državljanin Party na plaži Zrće, ilustracija U Austriji zabilježena najmanje 94 slučaja zaraze koronavirusom nakon povratka mladih s festivala na Zrću

Udruga Reforma podnijela je prijavu tražeći od policije da ispita tko je tvorac plakata i da ih ukloni jer su, po mišljenju Udruge, neprikladnog sadržaja i vrijeđaju moralni osjećaji građana. 

U Udruzi smatraju da su plakatima postavljenima u blizini škola i vrtića prekršena i prava djeteta pa su o svemu, kažu, obavijestili i pravobraniteljicu za djecu Mila Jelavić.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol smatra pak da je riječ o homofobnom istupu Udruge pod krinkom zaštite obiteljskih vrijednosti i djece te da kao takav zaslužuje osudu svih. 

Pritom se pita kako to da članove navedene udruge nisu uznemirile brojne reklame u kojima se koriste gotovo gola tijela žena.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je da policija "postupa po zaprimljenoj prijavi i još uvijek utvrđuje ima li na plakatima elemenata za prekršajnu prijavu".

Po riječima voditelja programa Queer-a Zvonimira Dobrovića, motiv s plakata preuzet je iz predstave bugarskog umjetnika Ive Dimcheva, koja će biti odigrana na festivalu. 

On smatra da sadržaj plakat nije vulgaran te da je riječ o umjetničkom izričaju tijela čime se i bavi festival, koji se održava u Zagrebu od 7. do 12 svibnja.