Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učitelji, liječnici, policajci, socijalni radnici, administracija trebali su dobiti povišicu od siječnja, ovisno o radnom stažu, od 4, 8 ili 10 posto. No, zakonom, koji je predložila nova vlada to im se pravo uskraćuje.


Ministar financija Zdravko Marić je pozvao sindikate na još malo strpljenja oko sastanka te istaknuo da će plaće državnim i javnim službenicima za siječanj biti isplaćene sukladno odredbama zakona, što ustvari znači da će biti uvećane po osnovi ostvarenih godina radnog staža za 4, 8 i 10 posto.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Zdravko Marić i Vili Beroš Održan sastanak s veledrogerijama, dogovor nije postignut. Novi sastanak za desetak dana

"Pozivam ovim putem za još malo strpljenja za sastanak, oni sami znaju da smo tek šest dana u funkciji. Dakle to mi je jedan od prioriteta, meni i ostalim kolegama, tako da ćemo se svakako sjesti", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

Vlada je na svojoj prvoj sjednici u četvrtak donijela prijedlog zakonskih izmjena kojima se uskraćuje isplata uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto.

Uskrata prava na uvećanje plaće državnim i javnim službenicima bila je na snazi do 31. prosinca 2015. godine. Državni i javni službenici od 1. siječnja ove godine imali bi pravo na isplatu postotnog dodatka po osnovi ostvarenih godina radnog staža, u skladu s kolektivnim ugovorima koji se na njih primjenjuju. No, obzirom da je u prvom tromjesečju država na privremenom financiranju, a da će se rashodi za zaposlene u državnom proračunu za preostalo razdoblje 2016. godine morati planirati u iznosu manjem no što je to bilo planirano u 2015., primjenu te mjere neophodno je produžiti na ostatak godine.

Ministar financija Zdravko Marić na Vladi je upozorio da će do stupanja na snagu zakonskih izmjena, država ipak biti obvezna isplatiti povećanje plaća kako bi se izbjegle ustavne tužbe, a za to nisu previđena sredstva u privremenom financiranju.

Odgovarajući na upit novinara što ako se dignu tužbe, Marić je kazao kako se nada da ih neće biti. "Jer, ono što sam rekao i na sjednici Vlade, s tom namjerom smo išli da ćemo praktički za siječanj isplatiti plaće sukladno odredbama zakona", rekao je.

Nije želio komentirati želju većine ministara za dodatnim zapošljavanjima u njihovim resorima. (Hina)