Nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji došlo je do velikog pada proizvodnje i rasta cijene "crnog zlata" za više od 10 posto. Pitali smo naftne stručnjake možemo li uskoro očekivati drastičan rast cijena goriva u Hrvatskoj.

Galerija


Napadi dronovima na najveća naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izazvali su potres na tržištima pa su tako cijene nafte danas skočile za više od 10 posto. Riječ je o najvišoj razini u četiri mjeseca, a napad je srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Vezani članci Čovjek ulijeva gorivo Dobra vijest za vozače: Ponovno drastično pale cijene goriva! Benzin jeftiniji od dizela Slika nije dostupna CIJENE NAFTE NAJNIŽE U 6 GODINA Opet pala cijena benzina

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, a američki predsjednik Donald Trump jučer je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi te je poručio da je SAD spreman odgovoriti na taj napad.

Koliko će se napad i rast cijena na globalnim tržištima odraziti na cijene goriva u Hrvatskoj, pitali smo neke od naših uglednih naftnih stručnjaka.

Štern: "Nastao je novi moment"

Energetski stručnjak i konzultant Davor Štern napominje kako je nakon dugog razdoblja zatišja i stabilnih cijena došlo do terorističkog čina koji je promijenio percepciju naftne industrije.

"Od Zaljevskog rata nije bilo tako eklatantnog napada na proizvodnju i preradu nafte. Napad je izazvao porast cijena, i to ne samo kratkoročno kao psihološki efekt već i dugoročno. Nastao je novi moment gdje se vidi koliko je ranjiva ta industrija. Protiv dronova koji su izuzetno efikasni kao oružje nema učinkovite obrane", kaže Štern.

Na pitanje kako će napad na saudijsko postrojenje i pad opskrbe utjecati na cijene goriva u Hrvatskoj, Štern napominje da će do korekcije cijena vjerojatno doći tijekom dva do tri tjedna.

Pitanje generalne sigurnosti

Naftni konzultant Jasminko Umićević napominje da Hrvatska naftu ne uvozi iz tog dijela svijeta, ali ističe kako u obzir treba uzeti efekt globalizacije.

"Prerada je pala, no postoje rezerve, ali još nije poznato hoće li se one zaista i koristiti. Nije pitanje samo Saudijske Arabije, već i generalne sigurnosti", rekao je Umićević.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte, odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump na Twitteru.

"Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država", kaže Trump.