Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.


Napad za koji SAD krivi Iran potaknuo je strah od povećanog rizika za opskrbu energije u toj regiji. Napadi dronovima na postrojenje u srcu naftne infustrije Saudijske Arabije uključivali su i bombardiranje najvećeg svjetskog postrojenja za obradu nafte.

Vezani članci Donald Trump i Stormy Daniels (Foto: AFP) Donald Trump mogao bi zaraditi kaznene prijave zbog tajnih isplata pornozvijezdi Stormy Daniels Slika nije dostupna 'Dodatnim padom cijena nafte ruši se Pariški sporazum i cijela strategija EU'

Mogli bi proći tjedni prije nego što postrojenje ponovno bude u funkciji, a državni naftni div Saudi Aramco navodi da su napadi smanjili proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno, javlja BBC News.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran, što je Teheran odbacio.

Američki državni tajnik Mike Pompeo za napade je optužio Iran, dok je Donald Trump na Twitteru poručio kako zna tko je počinitelj i samo čeka upute Saudijske Arabije kako žele pristupiti svemu.

"S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte, odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja će se odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump na Twitteru.

"Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država".

Američki predsjednik u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

"Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca", napisao je Trump u tvitu u nedjelju te poručio da je SAD spreman na odmazdu.

"Prst je na okidaču, ovisno o verifikaciji, no čekamo da (od Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!" (Hina/D.I.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju