Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pelješac: Prenamjena zemljišta na hrvatski način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afere oko prenamjene zemljišta u Hrvatskoj više nisu novost. Uglavnom je riječ o profiterima koji žele jeftino poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevno. No, na Pelješcu se ovih dana događa upravo suprotan proces.

Pročitajte i ovo Dan malostonske kamenice - 1 Svi putevi vode na Pelješac Dani malostonske kamenice privukli mnoštvo turista: Zbog popularnosti manifestacija se proširila i na drugu lokaciju Provjereno: Zemljište u općini Tisno - 3 Tko je tu lud? Htjela prodati zemlju pa se šokirala: "Stabla su izvađena s korijenom, moj suhozid samljeven..."

Kad uđete u Gornje i Donje Nakovane, kao da ste prošetali kroz povijest, u vrijeme Dubrovačke republike. Ova dva sela zbog toga su pravi mamac za ulagače. Blizina mora, očuvana priroda - dovoljno za izgradnju turističkih naselja. Ona bi vjerojato i nikla da vlasnici kuća u selima žele prodati svoju djedovinu. No njima je najvažnije je da sela i dalje ostanu netaknuta, bez obzira na nemoralne novčane ponude. 

"Postoji velika mogućnost zarade novca, međutim ne povodimo se za tim, je mi smo to naslijedili od naših predaka i isto tako želimo to prenijeti našim potomcima", rekao je Ivan Pamić iz udruge Nakovana.

Naselja nisu zanimljiva samo građevinskim ulagačima. Na okolnim brdima prije nekoliko godina arheolozi su pronašli obrednu špilju čak iz ilirskih vremena. 

"Mi nastavljamo istraživanja na ovom području jer nije samo ta špilja i to svetište značajno. Osim toga da bi shvatili što se tamo događalo moramo znati širi kontekst toga svega skupa", kaže dr. Stašo Forenbaher iz Instituta za antropologiju.

I opet tipični hrvatski paradoks - područje naselja starog 8 tisuća godina je pod zaštitom i to baš zbog bogatih arheoloških nalazišta. 

"Da država s jedne strane da zaštitu ovome području a s druge strane jedno ministarstvo odobri mogućnost da se tu nešto radi. To je totalni nonsens, kontradiktorno, to je ludilo", kaže Vesna Ružička.

Ipak, od takvog ludila po svemu sudeći neće biti ništa. Gornja i Donja Nakovana ostat će zaštićena, a vjerojatno postati i arheološki lokalitet. No, da se Nakovljani nisu odlučili sami štititi djedovinu - kapital bi bez sumnje zabetonirao ove rajske krajolike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene