Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imali smo sreće

Kalinić o padu vojne letjelice: "Izgleda da nam je zamrznuta i protuzračna obrana, a ne samo vojni rok"

Pavle Kalinić
Pavle Kalinić Foto: DNEVNIK.hr
Pavle Kalinić, bivši šef zagrebačkog Ureda za upravljenje u hitnim situacijama, kaže da je ključno pitanje kako je vojna letjelica uopće doletjela do Hrvatske i što je radila hrvatska protuzračna obrana.

"Kako je uopće ta vojna letjelica doletjela do Hrvatske i što je radila protuzračna obrana? To su ključna pitanja na koja treba dobiti odgovore", rekao nam je Pavle Kalinić, donedavno prvi čovjek zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

Kalinić kaže da smo imali sreće jer je pad te, očito vojne letjelice, mogao izazvati i ljudske žrtve. Upozorava i na kontradiktorne informacije. Naime, iz istočnog dijela grada stizale su informacije o dolasku letjelice iz smjera Sesveta, ali je bilo i onih drugih prema kojima je stigla sa Sjevera, iz smjera Sljemena.

"Nije ona letjela dva kilometra, domet ovakvih letjelica je načelno do 1000 kilometara, a ova je letjela najmanje 650 kilometara. Netko je to morao vidjeti, bilo Mađarska, Poljska... bilo tko. Amerikanci se hvale da Avaxima kontroliraju granice NATO-saveza. Kako sad nisu ništa vidjeli", pita Kalinić. 

Pročitajte i ovo Mario Banožić Prva reakcija Na mjestu pada letjelice mjerila se i razina radijacije

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sastanak o ukrajini Plenković otkrio nove detalje otkud je došla letjelica: ''Ne zna se je li neka pogreška ili izgubljena kontrola...''

Ovaj događaj ukazao je i na veliki problem naše protuzračne obrane. "Jučer je ministar obrane rekao da vojni rok nije ukinut nego zamrznut, a kao što vidimo zamrznuta nam je i protuzračna obrana", kaže Kalinić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene