Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva reakcija

Na mjestu pada letjelice mjerila se i razina radijacije

U četvrtak nakon 23 sata u Zagrebu se srušila letjelica. Informacija nadležnih službi gotovo i nema.

 

  • Neidentificirana letjelica pala je u Zagrebu kraj Studentskog doma Stjepan Radić u četvrtak nakon 23 sata.
  • Zbog toga su se sastale hrvatske nadležne službe.
  • Javnosti će se obratiti premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić.
  • Specijalno izdanje Vijesti posvećeno padu letjelice pratite na Novoj TV u 14 sati.

Stanje iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:48 Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš je na Jarunu, u blizini mjesta gdje je pala letjelica, kazao da je letjelica prebačena pod policijskom pratnjom te dodao da se znatno proširilo područje pretrage.

Tijekom standardne procedure, ističe Goleš, mjerila se i razina radijacije, ali je za pretpostaviti da nema opasnosti s obzirom na to da je bio na licu mjesta i ministar obrane te da nije o tome bilo govora. ''Riječ je o standardnoj proceduri u slučaju pada stranog tijela'', rekao je Goleš te istaknuo da se pretpostavlja da nema opasnosti s obzirom da se nije o tome

11:37 Savjetnik ukrajinskog ministra obrane, Markijan Lubkjivski,  za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica koja je pala u Zagrebu nije ukrajinska.

Dodao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske te je zamolio hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

10:41 Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga i sigurnosno-obavještajnih agencija zbog pada vojne letjelice na Zagreb. Za 11 sati je najavio izvanrednu konferenciju za novinare koju možete pratiti uživo na našem portalu >>OVDJE.

10:25 Premijer Andrej Plenković sudjeluje u Versaillesu na sastanku svjetskih čelnika o ratu u Ukrajini, a komentirat će i pad nepoznate letjelice u Zagrebu. Rekao je da je letjelica ruske proizvodnje, za koju se ne zna u čijem je vlasništvu. U Hrvatsku je došla iz Mađarske, a u Mađarsku iz Rumunjske.

Cijelu izjavu predsjednika Vlade pročitajte na našem portalu >>OVDJE.

Premijer Plenković razgovarao je jutros s predsjednikom Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem i veleposlanikom pri NATO-u Mariom Nobilom.

9:58 Ministar obrane Mario Banožić kratko je komentirao da "MORH provodi istražne radnje". Njegovu izjavu pratite uživo na našem portalu od 11 sati >>OVDJE.

9:50 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ujutro je obišao mjesto događaja.

"Znate već da se radi o letjelici. Dijelovi letjelice su na više lokacija. Nitko nije stradao i to je sreća u nesreći. Radi se o relativno velikoj letjelici. Vrijeme kad se ona srušila i lokacija gdje su fragmenti sletjeli, nevjerojatno je da nitko nije stradao. Nadležno ministarstvo će se uskoro obratiti javnosti, DORH radi očevid. Zasad nema informacija o eksplozivnim elementima.

Ključno je da zasad nema nikakvih naznaka da se radi o nekakvoj namjeri. Razmijenili smo informacije koje imamo. Ovo je događaj bez presedana, takvo nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su Zagrepčani dovoljno traumatizirani potresom i na neki način pandemijom. Razgovarali smo o tome odakle je letjelica došla i kako je moguće da je došla do ovdje. Ključno je da se smiri javnost. Naravno, kada se utvrdi tko je upravljao i odakle je došla, treba se pobrinuti da se to više ne dogodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kako je to moguće? Iskusni pilot šokiran propustom: "Zaštita NATO-a očito ne funkcionira. Sad će nešto slagati, ali kako će objasniti ovo..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hmm... Je li ovo moguće objašnjenje kako je dron završio na Jarunu?

Na nadležnim tijelima je da komuniciraju službene informacije. Nastala je neka imovinska šteta, tek treba utvrditi kolika. Ključno je da nitko nije stradao. Razgovarao sam sa službenim tijelima, došao sam na lokaciju, u kontaktu sam od noći kada se to dogodilo. Još uvijek se utvrđuju sve okolnosti, svi vrlo pažljivo komuniciraju. Imovinska šteta je na vozilima.

Stvarno je sreća i što se tiče vremena pada, bilo je manje pješaka. Ključno je utvrditi što se dogodilo i da se to više ne ponovi. Ovakvo nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu", objasnio je.

9:45 Hrvatska nadležna tijela sastala su se zbog pada zasad nepoznate letjelice.

9:40 Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je hitno očitovanje sigurnosnih službi u vezi s padom letjelice u Zagrebu.

 

 

Specijalno izdanje Vijesti Nove TV pratite od 14 sati na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene