Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stečaj tvrtke

Idu "na bubanj": 30-ak parkirališnih mjesta bivšeg hrvatskog premijera prodaje se za 4,5 milijuna kuna

Nikica Valentić (Foto: Pixell)
Nikica Valentić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenja o prodaji nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. koju je vodio bivši premijer Nikica Valentić, a na elektroničkoj javnoj dražbi naći će se tridesetak parkirališnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Na ''bubnju'' će se naći parkirališna mjesta veličine od 18 do 39 četvornih metara vrijednosti od oko 140.000 do nešto više od 300.000 kuna i na kojima postoji razlučno pravo vjerovnika H-Abduco d.o.o., a naknadnim zaključkom o prodaji utvrdit će se način i uvjeti prodaje nekretnina, navodi se u sudskim rješenjima.

Pročitajte i ovo Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama Karstadt Kaufhof Gospodarstvo slabi Njemački lanac robnih kuća objavio stečaj, postale žrtve svoga vlasnika

Ističe se i kako prodaju navedenih nekretnina provodi Financijska agencija (Fina) i to elektroničkom javnom dražbom.

Rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda uslijedila su nakon sudske odluke iz ožujka kojom nekretnine Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, idu na javnu dražbu.

Sudskim rješenjima objavljenima sredinom ožujka kao nekretnine koje će ići na ''bubanj'' bila su navedena zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište. Na tim zemljištima procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa - H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Vjerovnici potražuju 130 milijuna kuna

Nadalje, iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine navodilo se kako Niva inženjering ''nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje'' te da su ''ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti''. No, već su te godine značajno porasli dugovi te tvrtke - prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering je imala nepodmirene obveze u iznosu od čak 50.122.583 kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je za istaknuti i dugovanje tvrtke u sklopu Valentićava koncerna prema Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d. koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici i temeljnim kapitalom od 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fini, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inžinjering, Črmomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene