Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđuju se cijene

Dva stana u elitnoj ulici u Zagrebu, zemljišta... Nekretnine bivšeg premijera idu "na bubanj"

Nikica Valentić (Foto: Pixell)
Nikica Valentić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Trgovački sud u Zagrebu za 29. svibnja zakazao je ročište za utvrđivanje vrijednosti nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši premijer Nikica Valentić i koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, pa su na izjašnjavanje o cijeni nekretnina pozvani i razlučni vjerovnici te tvrtke H-Abduco i Prima Ulaganja.

Najnoviji sudski zaključak uslijedio je nakon što je sredinom ožujka sud donio rješenje kojim će kao prve nekretnine Nive inženjeringa "na bubanj" ići zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine oko 58.000 četvornih metara, od kojih je jedno zemljište planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Pročitajte i ovo Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama Karstadt Kaufhof Gospodarstvo slabi Njemački lanac robnih kuća objavio stečaj, postale žrtve svoga vlasnika

Na tim zemljištima dosad procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju razlučni vjerovnici Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja.

Osim toga, na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je prodaja dvaju stanova u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici, procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta u rujnu su utvrđene tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je da tvrtka u sklopu Valentićeva koncerna duguje Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering registrirana je kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d. koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Dug od 130 milijuna kuna

Osim za Nivu inženjering, Trgovački sud u Zagrebu u listopadu je pozvao vjerovnike Nive d.d da predlože otvaranje stečajnog postupka s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Istim sudskim oglasom pozivali su se i zastupnici Nive d.d. da predaju ovjeren popis imovine i obaveza te tvrtke.

Ne odazovu li se zastupnici Nive d.d. i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje i sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni joj je kapital 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fini, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering, Črnomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene