Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAVJET PP-A MEDVEDNICA

Učestali napadi stršljena: Što učiniti i kako se ponašati ako se susretnete s ovim kukcem?

Stršljen
Stršljen Foto: Park prirode Medvednica
Povodom učestalih napada stršljena proteklih nekoliko tjedana, iz Parka prirode Medvednica izdali su obavijest u kojoj savjetuju na koji način je poželjno reagirati pri susretu s ovim kukcem.

Objavu Parka prirode Medvednica prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Stršljeni, ilustracija SVE IH JE VIŠE Velika najezda opasnih insekata u vrtićima i školama: "Njihov otrov ima oko sto alergena, može doći do smrti" Ilustracija ODGOĐENA UTRKA Stršljeni napadaju: Ništa od Popišanca još neko vrijeme, sigurnost je važnija

"Zadnjih nekoliko dana zabilježeni su napadi stršljena na području Parka prirode Medvednica. Stršljeni, iako nisu u Hrvatskoj zaštićeni imaju važnu ulogu u šumskom ekosustavu. Uz šišmiše značajno doprinose prirodnom uništavanju kukaca - štetnika i tako doprinose održavanju prirodne ravnoteže. Stršljen (prije svega Vespa crabro) može se vrlo dobro braniti, prije svega ako brani leglo.

Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je sam ubod stršljena bolniji nego ubod manje ose jer imaju deblji i duži žalac, pa prodire u dublje u osjetljivije slojeve kože, dok otrov sadrži supstancu koja izaziva osjećaj pečenja što rezultira osjećajem veće boli. Iako ubod stršljena nije smrtonosan, alergičari su posebno ranjiva skupina koja treba biti na oprezu.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODGOĐENA UTRKA Stršljeni napadaju: Ništa od Popišanca još neko vrijeme, sigurnost je važnija

Pročitajte i ovo Ilustracija "Bilo ih je jako puno" Stršljeni napali i izboli trkače na stazi: Neki završili na hitnoj

U susretu sa stršljenom nije nikako preporučljivo lamatati rukama i bježati. Time ga razdražujemo, a onda je stršljen najopasniji. Treba biti miran i sabran i čekati da ode. Ubodi stršljena gotovo se uvijek mogu izbjeći uz pažljivo ophođenje. Pored toga, stršljeni su u pravilu manje nervozni i manje skloni ubadanju nego manje ose istoga područja", navodi se u objavi na njihovoj stranici na Facebooku. 

Što učiniti ako vas ubode stršljen, možete pročitati >> OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene