Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Skijaške staze Parka prirode Medvednica protupropisno koriste i vozači quadova, koji time ugrožavaju skijaše, no Park prirode Medvednica ne može ih kazniti jer to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode.


Hrvatske olimpijke u skijaškom trčanju Vedrana Malec i Tena Hadžić nedavno su na treningu doživjele neugodni susret s vozačima quadova, koji su im ugrozili sigurnost, napisala je Malec u svojoj Facebook objavi.

"Srećom je danas tridesetak djece, koja su bila na treningu, bilo na drugoj strani, srećom smo mi dobro reagirale. A što ako ponestane sreće, hoće li onda netko reagirati", zapitala je Malec.

Olimpijke su se obratile i nadležnim službama, ali njihove žalbe nisu urodile plodom.

Rukovoditeljica Odjela nadzora i tehničkih poslova Parka prirode Medvednica Martina Jurjević Varga kaže da ne mogu poduzeti potrebne mjere jer im to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode.

Bageri na Velebitu rušili bespravne objekte - 2 Počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata u Parku prirode Velebit: "Ovo nije moglo drugačije završiti"

Pavilnik određuje da u takvim slučajevima čuvar prirode mora zateći osobu u nedozvoljenoj radnji i bez prisile joj uzeti osobne podatke.

"U praksi je teško zaustaviti osobu na motornom vozilu, osobito onu koja zna da čini prekršaj pa u većini slučajeva neće dobrovoljno stati, a takva su vozila redovito neoznačena. Zato se prekršajni postupak ili naplata kazne ne mogu provesti, već se o događaju sastavi zapisnik u kojem se navodi da je riječ o nepoznatom počinitelju", rekla je Varga.

Nije pomogla ni prometna policija

Niti nekoliko organiziranih akcija s prometnom policijom nije dalo rezultata jer prometna policija ne provodi nadzor izvan javnih prometnica, a vozači quadova produže šumom izvan staze kada ih se pokuša zaustaviti.

Posjetitelji koji uoče vožnju šumom ili stazama koje nisu predviđene za motorna vozila mogu poslati e-poštu Parku prirode, ali bez informacije o registracijskim oznakama ili neposrednog zaustavljanja nema prijave niti kazne, objasnila je Jurjević Varga.

Park prirode Medvednica godišnje primi desetak prijava o nesavjesnim vozačima, ali ti su incidenti obično prijavljeni naknadno.

Ilustracija Nesreća kod Koprivnice: Vozač quada upao u jarak i poginuo

Također, problem je pokriti sve ulaze jer je Medvednica otvoren park sa 70-ak pješačkih ulaza, te desetak makadamskih cesta i javnih prometnica.

Ukupno pet čuvara Medvednice radi po jednu smjenu dnevno i uz ostale poslove nadzire područje na 17.938 hektara površine, kaže Jurjević Varga.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju