Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On je najbolje plaćeni službenik u Hrvatskoj

Već godinama nije utipkao ni slova, a svaki dan zaradi 700 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Baleta iz Šestanovca državni je službenik s vjerojatno najvećom dnevnicom u Republici Hrvatskoj. Njegova dnevnica iznosi ravno 700 kuna, a od sredine prošloga mjeseca isplaćuje mu je njegov bivši poslodavac, Općina Šestanovac.

Junak ove priče već godinama nije utipkao ni slova ili odradio kakav drugi posao uobičajen za lokalnog administrativca, ali on kaže kako nije nekakav uhljeb, nego žrtva.

Sve je počelo 2006. godine, nakon što je prethodno na lokalnim izborima u Šestanovcu pobijedio HSP i načelnik postao njihov Pave Čikeš. Čikeš i Baleta bili su stranački kolege, prvi predsjednik, a drugi tajnik lokalnog ogranka, ali je u jednom trenutku puklo među njima.

Baleta, koji je radio kao općinski pročelnik za upravne poslove za plaću od nekih 4000 kuna, otišao je u Keleminčeve Hrvatske pravaše i na izborima dobio dva mandata. Svoj nije aktivirao, procijenivši da mu je bolje ostati na pročelničkoj dužnosti, ali su ga ubrzo stigli problemi.

''Čikeš je, uz svoja četiri, oteo moja dva vijećnika, te još dvojicu iz HČSP-a i postao načelnik, a meni je dao otkaz u Općini zbog povrede službene dužnosti'', izjavio je Baleta za Slobodnu Dalmaciju.

''Ja jesam napisao pismo vijećnicima u kojemu sam ih upozorio da Općina i načelnik rade mutne stvari, ali njihov potez s otkazom nije bio zakonit, jer su me prvo trebali poslati na Službenički sud, a tek onda provesti postupak razrješenja. I još je bio čitav niz krivih postupaka u proceduri s njihove strane'', dodaje Baleta.

Protiv Općine je digao tužbu zbog nezakonitog otkaza. Spor je trajao ravno 9 godina, a cijelo to vrijeme otpušteni pročelnik živio je na grbači roditelja i od povremenih poslova.

Konačno je u ožujku 2015. godine dobio presudu Općinskog suda u Splitu u svoju korist, ali umjesto da ga, kako je stajalo u njezinu objašnjenju, vrate na prijašnje radno mjesto i isplate zaostale plaće, Općina ga je poslala među – neraspoređene.

Prošlo je potom još nekoliko mjeseci u iščekivanju Općine da ispoštuje presudu, da bi u jednom trenutku Baletova odvjetnica Ankica Luetić došla na ideju kako zaštititi prava svojeg klijenta.

''Rekla mi je: "Marko, oni te očito još ne moraju vratiti na tvoje radno mjesto, ali neka zato plate penale!" Predložili smo iznos od 700 kuna, mogli smo i više, i sud nam je to usvojio kao opomenu da ne mogu ignorirati njegove odluke.''

Od 18. travnja 2015. do 8. veljače 2016. to je točno 207.900 kuna, a s ostalim troškovima i kamatama gotovo 240 tisuća kuna. Općina se požalila da im je to preveliki udar na proračun i da će u pitanje doći njezino funkcioniranje ako se sve plati odjednom, pa im je Sud omogućio plaćanje u osam mjesečnih obroka od po 30 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Prva je rata skinuta 15. ožujka ove godine, ali po zakonu o Ovršnom postupku morat će proći 60 dana dok novac ne bude na njegovu računu. Iznos bi mogao u konačnici biti još puno veći jer Baleta potražuje i sve neisplaćene plaće od dana kada mu je uručen otkaz.

Koliko točno, ne zna, budući da je Općina ustala revizijom na pravomoćnu presudu Županijskog suda i čeka se konačni ishod o pitanju treba li ga se vratiti na mjesto pročelnika ili na neko drugo adekvatno stručnoj spremi. Općina ga je inače, vidjevši da bi sve za nju moglo završiti još puno gore, lani vratila na mjesto višeg stručnog suradnika, ali je ubrzo to radno mjesto proglašeno viškom i Baleta je dobio novi otkaz. Drugi u 10 godina.

O svemu se oglasio i načelnik Pave Čikeš: ''On je dobio otkaz jer nema položen stručni ispit i nije dobro radio svoj posao još za HDZ-a i njihovih 12 godina vladavine. Oni su mu spremali otkaz! Zato je za nas presuda nepravedna.''

Čikeš dodaje kako on i Baleta nikada nisu bili na istoj strani u misiji rušenja HDZ-a.

''Ja sam mu, kada sam došao, nudio da idemo raditi korektno, da zaboravimo što je bilo, pa i spor koji je imao s Općinom zbog putnih troškova, ali on nije želio i htio je biti politički faktor. To ne može, jer je odgovornost za funkcioniranje Općine samo na načelniku'', kaže Čikeš, ipak priznajući da su ovršena sredstva veliki udar na općinski proračun, izvorno težak oko 2,5 milijuna kuna.

''Načelnik Čikeš se inati i ponaša se kao u seriji "Prosjaci i sinovi", misleći da je on Kikaš, a ja Škiljo. On bi se nadigravao sa mnom, a Općina da plaća'', kaže Baleta.

Ima i plan kako će potrošiti novac: kupit će neki auto, obnoviti stan u Splitu, a ostatak će već "u nešto uložiti". I da, počastiti načelnika pečenim janjcem, pod uvjetom da prizna pogrešku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene