Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crna statistika

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih dionica na hrvatskim autocestama: Tu su živote izgubile djevojčice iz Dalja, Toše Proeski, Lambaša...

Nesreća na autocesti A3 - 17
Nesreća na autocesti A3 - 17 Nenad Opacak / CROPIX
Aktualno Galerija Nesreća na autocesti A3 - 17 Nesreća na autocesti A3 - 17 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Nesreća na autocesti A3 - 21 Nesreća na autocesti A3 - 21 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Nesreća na autocesti A3 - 20 Nesreća na autocesti A3 - 20 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Nesreća na autocesti A3 - 18 Nesreća na autocesti A3 - 18 Foto: Nenad Opacak / CROPIX +5 Nesreća na autocesti A3 - 19 Galerija 1/10 >>
Dvije osobe poginule su u prometnoj nesreći u četvrtak ujutro na autocesti između Novske i Okučana. Radi se o jednoj od najsmrtonosnijih dionica na hrvatskim autocestama.

Dvije osobe poginule su u prometnoj nesreći u četvrtak ujutro na autocesti između Novske i Okučana, izvijestila je sisačko moslavačka policija. U nesreći koja se dogodila oko 7,15 sati na autocesti A3 jug sudjelovali su teretno i osobno vozilo. Teretno vozilo naletilo je na osobni automobil, poginulo je dvoje starijih ljudi u automobilu njemačkih registarskih oznaka. 

Radi se o autocesti A3, drugoj autocesti po duljini u RH koja vodi od Bregane preko Zagreba i Slavonskog Broda, tj. Posavine do Lipovca na granici sa Srbijom.

Posljednja nesreća na ovoj dionici ponovo je raspirila priče o "ukletoj" autocesti koja je dosad na samo nekoliko desetaka kilometara odnijela brojne živote.

Na istoj autocesti nedaleko Nove Gradiške u prometnoj nesreći poginuo je pjevač Toše Proeski. U automobilu su bili vozač i Tošina menadžerica. 

Vozili su iz Skoplja za Zagreb. Vozač je zbog nepridržavanja razmaka, prednjim desnim dijelom osobnog automobila udario u zadnji lijevi dio automobila.

Od siline udarca automobil, u kojem se na mjestu suvozača nalazio Toše Proeski, zaokrenuo se i udario u zaštitnu ogradu.

Na toj dionici je poginula i glumica Dolores Lambaša. 

Stojan Matavulj i Dolores Lambaša doživjeli su nesreću dok su se vraćali iz Iloka u Zagreb. Tamo su proveli večer s prijateljima u Iločkim podrumima. Iako je Dolores trebala prenoćiti u hotelu, otkazala je sobu i sa Stojanom krenula prema Zagrebu, a nesreću su doživjeli u blizini Slavonskog Broda oko 6.45 sati.

Dolores je zadobila teže ozlijede i preminula je 23. listopada 2013. u bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu. Pokopana je na šibenskom gradskom groblju Kvanj, a bila je to vijest koja je potresla cijelu Hrvatsku.

Glumac Stojan Matavulj pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti glumice.

U optužnici se navodilo kako je Stojan upravljao osobnim vozilom u smjeru Zagreba. Zbog alkoholiziranosti (koncentracija od 0,66 g/kg alkohola u krvi), neprospavane noći i umora nije prilagodio brzinu kretanja tako da nije na vrijeme uočio osobno vozilo VW Polo koje se kretalo u istom smjeru, pa je prednjim desnim dijelom svog vozila udario u stražnji dio vozila marke VW Polo.

Pri udaru je to vozilo sletjelo na travnatu površinu s desne strane kolnika, kao i okrivljenikovo vozilo pri čemu je u višestrukom prevrtanju iz vozila ispala Dolores Lambaša, koja se vozila na suvozačevom mjestu, zadobivši pritom višestruke teške tjelesne ozljede opasne po život od kojih je istog dana preminula u bolnici u Slavonskom Brodu.

Kod Bročica, na toj dionici autoceste u prometnoj nesreći je sudjelovao i glumac. Emir Hadžihafizbegović. On je automobilom naletio na vozača i putnicu koji su stajali zaustavljeni na lijevoj traci autoceste, pri čemu je žena poginula.

Strašna nesreća dogodila se 2019. godine. Muškarac je kamionom uletio na odmorište, pri čemu su smrtno stradale dvije 14-godišnje djevojčice. Bile su učenice Osnovne škole Dalj koje su putovale na mali maturalac u Sveti Filip i Jakov.

Pročitajte i ovo Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Policija je tada opisala što se dogodilo. "Nesreća se dogodila kada je 59-godišnji muškarac upravljajući skupom vozila (teretno s priključnim) zagrebačkih registracija, ušao na odmorište autoceste neprilagođenom brzinom tako da svoje vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom. Tom je prilikom udario u teretni auto zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje.

U daljnjem kretanju je udario i u parkirani osobni automobil BiH registracija te je sa skupom vozila sletio na travnatu površinu, na kojoj se zaustavio.

Na mjestu događaja smrtno su stradale obje 14-godišnjakinje, dok su druge dvije ozlijeđene žene zbog zadobivenih ozljeda prevezene u Opću bolnicu Nova Gradiška, gdje su im konstatirane teške tjelesne ozljede opasne za život", navela je tada policija u priopćenju. 

Statistika o autocesti 

Kad je riječ o sigurnosti prometa, prema podacima Policijske uprave brodsko-posavske između Nove Gradiške i Sredanaca od 2018. do kraja 2023. godine dogodilo se ukupno 712 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 19 osoba. Deset osoba je poginulo u slijetanju busa 2021. godine.

Lani je na toj dionici u četiri nesreće poginulo šest osoba, a tri od četiri prometne bile su kod Nove Gradiške. Prošle godine je na toj dionici bilo 148 prometnih nesreća od kojih je 116 bilo s materijalnom štetom, 12 osoba je pretrpjelo teške a 49 lakše tjelesne ozljede. Godinu ranije su zabilježene 44 nesreće manje nego 2023.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene