Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Resocijalizacija i milijunski biznis

Ovi zatvorenici ne sjede skrštenih ruku, u njihovim vinima uživali su ministri iz cijele Europe: "Sve su popili, tražila se boca više"

Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vino koje proizvode zatvorenici Lepoglave (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Lopovi koji završe u Lepoglavi neće sjediti skrštenih ruku i razmišljati o tome kako su uhvaćeni u zločinu nego će ih dočekati velik posao. Tamošnji zatvorenici uprihode više od 2 milijuna kuna samo od poljoprivrede. Velik uspjeh postigli su sa svojim vinima koja su se svidjela i europskim ministrima pravosuđa.

Lani su proizveli 20 tisuća litara. Planiraju povećati brojku, nakon dovršetka rekonstrukcije vinograda. Zaposlenici kaznionice Lepoglava u vinogradu izvršavaju sve radove potrebne kako bi prozveli što kvalitetnije grožđe, a kako kažu, dobro grožđe donosi i dobro vino

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) Potez francuske vlade Potrošit će 200 milijuna eura na uništavanje - vina. Doznajte što je tomu razlog Imotska vina u Crvenom jezeru - 2 Neobičan slučaj u Imotskom Što autohtona vina rade na dnu Crvenog jezera? "Neki nisu vjerovali, ali mi smo to odradili bez greške"

S plasmanom, kažu, nemaju problema. Vino su prošle godine kušali i europski ministri pravosuđa.

„Skupila se ekipa ministara pravosuđa cijele Europe i pili su naša vina. Dovoljan komentar je bio da su svo vino popili i da se tražila boca više“, kaže Stjepan Biškup, voditelj odsjeka poljoprivredne radionice.

Zatvorenicima se u Lepoglavi nudi i niz drugih poljoprivrednih aktivnosti. Među posljednje uvedenima je pčelarstvo.Tu je i metalska radionica, prerađuje se i drvo. Izrađuju se stolci, stolovi, razni drveni ukrasi, kutije za nakit.

Zatvorenici mogu i rezbariti. Prije četiri godine njihove figurice za šah koristile su se na europskom šahovskom prvenstvu u Poreču.

„Nije poanta počinitelja kaznenog djela zatvoriti i držati ga zatvorenog 22 sata. Upravo suprotno tome - mi smo ovdje zaokružili jedan proces i školovanja zatvorenika za ta zanimanja koje imamo i zapošljavanja“, kaže Dražen Posavec, upravitelj kaznionice u Lepoglavi.

Od 460 zatvorenika, gotovo 90 posto ih radi i sudjeluje u nekim aktivnostima. Rad je ključan u njihovoj resocijalizaciji.

„Zatvorenik koji je bio na 20-godišnjoj kazni zatvora ovdje je radio na farmi svinja, naučio je sve o tome, odškolovao se, i on sada doma ima farmu svinja i od toga živi, dakle nije se vratio u kriminal što je po meni zaista dobar put koji treba slijediti“, kaže Posavec.

Put u kvalitetnu resocijalizaciju, ali i milijunski biznis. Ukupan prihod od svih proizvoda zatvorenika u Lepoglavi prošle je godine premašio brojku od 12 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene