Obavijesti Video Pretražite Navigacija
berba u tijeku

Ogulinski ponos je već pet godina zaštićen u Europi, otkrili smo tajnu njegovog neponovljivog okusa

Ogulinsko zelje postaje europsko - 6
Ogulinsko zelje postaje europsko - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ogulinsko zelje postaje europsko - 6 Ogulinsko zelje postaje europsko - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje postaje europsko - 7 Ogulinsko zelje postaje europsko - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje postaje europsko - 5 Ogulinsko zelje postaje europsko - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ogulinsko zelje postaje europsko - 4 Ogulinsko zelje postaje europsko - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Ogulinsko zelje postaje europsko - 3 Galerija 1/10 >>
Uz lički krumpir, krčko maslinovo ulje i mnoge druge proizvode na europskom tržištu zaštićeno je i ogulinsko kiselo zelje. Od zaštite je prošlo pet godina, a proizvodnja svake godine raste. Ovih dana u tijeku je berba tog povrća u ogulinskom kraju.

Ovih dana u Ogulinu i okolici koristi se svaka pauza između dvije kiše za berbu čuvenog ogulinskog zelja. Ogulinci su ponosni na svoju tradiciju i povrće po kojem su nadaleko poznati. Nakon branja zelje se pakira i vozi u takozvane bazene gdje počinje postupak kiseljenja.

Pročitajte i ovo Krumpir - 2 Manjkat će ga Od jela za sirotinju do luksuza! Cijena ove namirnice porasla u nebo: Poskupljenje gotovo za 117 posto Trešnje - 3 Dnevnik Nove TV doznaje detalje Na tržnicama su se pojavile prve trešnje: Cijena za kilogram mogla bi vas šokirati

„Njegov geografski položaj je takav, njegov sastav tla je poseban, raspored padalina, recimo jedan od bitnih faktora je taj raspored padalina, znači Ogulin ima velike količine kroz godinu, ali one su tako raspoređene da su ljeta izuzetno suha i vruća sa dva do tri pljuska“, objašnjava proizvođač kiselog zelja Marinko Sabljak.

Kiseli kupus, znaju to i laici, namirnica je prepuna C vitamina i obavezno zimsko jelo.

„Ono što je sada najvažnije je to što nam probiotici održavaju zdravlje naše crijevne flore što nam je potrebno u borbi i podizanju našeg imuniteta“, kaže prof. dr. sc. Sandra Pavičić Žeželj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Priprema kiselog zelja nije zahtjevna i ne traži puno vremena i kuharskih vještina.

„Stavimo malo ulja, malo luka, domaćeg špeka, prodinstamo u to dodamo kiseli ribani kupus, stavimo malo crvene paprika slatke i jedan lovorov list i onda podlijevamo, jelo se priprema 20-25 minuta“, kaže kuharica Jasna Kušić.

Ogulinsko kiselo zelje je proizvod sa zaštitom izvornosti na europskom tržištu. Proizvodnja se iz godine u godinu povećava, oko 300 tona bit će proizvedeno ove godine. A dio te proizvodnje zasigurno će završiti na stolovima diljem Hrvatske.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene