Na natječaj za nabavku borbenih aviona MORH-u su stigle četiri ponude; Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a. Izostala je ponuda Južne Koreje.


U Ministarstvu obrane je danas održano otvaranje pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, a ponude su predstavili predstavnici Helenske Republike, Države Izrael, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, abecednim redoslijedom, u jednakom vremenskom roku za svaku od njih, priopćeno je iz MORH-a.

Vezani članci Kadeti na hrvatskom vojnom učilištu - 3 Ekipa Dnevnika Nove TV ušla tamo gdje kamere rijetko imaju pristup: Pogledajte kako izgleda mjesto gdje se obučavaju mladi vojnici Hrvatska vojska Sve je manje ročnika, Banožić ima rješenje: Pogledajte koliko raste naknada za služenje vojnog roka

Otvaranju ponuda su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ureda Predsjednice RH, Vlade RH, Državnog odvjetništva te članovi Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Iz MORH-a poručuju da slijedi dvomjesečni proces detaljne evaluacije i validacije ponuda te da će ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti još tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena te paket poslovno-gospodarske suradnje.

Iako u MORH-u tvrde da će se postupak voditi transparentno, činjenica je da otvaranje ponuda nije bilo otvoreno za javnost, pa je nepoznato što se Hrvatskoj nudi i pod kojim uvjetima. 

Za razliku od ranijih najava, predstavnici Južne Koreje nisu MORH-u ponudili svoj FA-50.

Grci, Izraelci i Amerikanci nude stare avione F-16, dok Šveđani nude novi avioni Gripen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju