Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluku čiju će ponudu za nabavu borbenih zrakoplova izabrati, MORH će donijeti do kraja ove godine.


U Ministarstvu obrane potvrdili su da je planirano da će sredinom slijedećeg mjeseca uputiti zahtjev za ponudu za nabavu borbenih aviona.

Vezani članci Ministar obrane Damir Krstičević MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom Borbeni avioni (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Ako čujete zvuk sličan eksploziji, ne paničarite: Lete borbeni avioni i moguće je probijanje zvučnog zida

Zahtjevi za ponude bit će poslani u pet država - Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16 Barak) i Grčku (F-16).

Odluku o budućnosti borbenog zrakoplovstva u MORH-u će, navode, donijeti do kraja ove godine.

''Napominjemo kako Ministarstvo obrane istražuje sve mogućnosti i već mjesecima sustavno ispituje svaki segment i iskustva zemalja koje su nedavno prošle takav proces kupnje borbenog zrakoplovstva'', odgovorili su na upit DNEVNIK.hr-a o nabavi novih zrakoplova.

Ističu da su za izbor kod odabira ponuđača ključna tri segmenta:

Međudržavni ugovor
• Cijena
• Paket poslovno-gospodarske suradnje

''Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku'', ističu u MORH-u. Što se tiče realizacije projekta, planirano je da ona bude do kraja 2020. godine.