Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivan intervju

Ostojić: Jamčim da u utrci za gradonačelnika neću koristiti sredstva Ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV danas je bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić.

Rekli ste jučer, Zagreb stagnira, kako ćete vi to promijeniti? Pa naravno, imamo potpuno jasnu viziju, napravili smo razvoj strategije grada Zagreba za ovo desetljeće. Imamo jasnu viziju kako pokrenuti grad Zagreb. On ima trećinu BDP-a, ima više od polovine zdravstvenih i obrazovnih institucija, dakle ima ogroman potencijal, a najveći potencijal su Zagrepčanke i Zagrepčani.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić Korisnik Doma za starije "Svugdje su bili plakati, da ga nitko nije sreo...": Obitelj nakon tri mjeseca i dalje traži Sulejmana Kadribašića Zastoj tramvaja, ilustracija Objavio ZET Pripremite se na kaos u prometu: Velik dio grada u četvrtak ostaje bez tramvaja

Zagreb ima gotovo 45 tisuća nezaposlenih. Vlada u kojoj ste vi ministar na nacionalnoj razini ima problem s nezaposlenima. Kako to rješiti u gradu? Treba povezati potencijale gospodarstva, malog obrta, srednjeg poduzetništva, Zagreb je grad obrtnika, poduzetnika, dakle gospodarski potencijal sa sveučilištem i time ćemo napraviti horizontalnu povezanost, a kasnije i vertikalnu. Drugim riječima, grad Zagreb danas služi i primjerice daje samo komunalnu infrastrukturu sveučilištu i znanosti. Ne to. On treba biti poveznica gospodarstva, znanosti, sveučilišta i naravno malog i srednjeg poduzetništva.

Milan Bandić je od 2000. zajedno s SDP-om pobijeđivao na izborima za Zagreb. Po čemu ćete vi biti drugačiji od Milana Bandića? Aktualni gradonačelnik je već 12 godina u kampanji, ja sam u kampanji, evo, 24 sata. Dakle, prezentirat ćemo program. ovo će biti takmičenje programa. Pozivam sve kandidate da ih ima sve više, da ima što kvalitetnijih programa. Vidjet ćemo što će reći naši građani Zagrepčanke i Zagrepčani.

Što će biti s vašim poslom u Ministarstvu zdravlja. Neke stranke već traže vašu ostavku zato što ste u privilegiranom položaju kao ministar. Sjetite se 90-ih. Tadašnja ministrica Marina Matulović Dropulić je kao ministrica išla u trku za gradonačelnicu grada Zagreba. Dakle, meni je najvažnije da to nije neuobičajeno, da to nije čudno i da to nije presedan. To je uobičajeno u europskim zapadnim demokracijama, pa i u Hrvatskoj.

>> SDP izabrao: Rajko Ostojić ide u utrku za Zagreb!

Kako ćete pomiriti to da ne koristite sredstva Ministarstva za svoju osobnu kampanju?  Jamčim da nećemo koristiti resurse ministarstva zdravlja. To će biti vrlo jasno, vrlo transparentno i definitivno reforma ide dalje.

Hoćete uzeti odmor, kako se spekulira, mjesec dana u kampanji? Neplaćeni, naravno, barem 4 tjedna, možda 6 ili 8 tjedana, jer sam u kampanji tek 24 sata.

Kako ste se dali nagovoriti? Još prije nekoliko mjeseci ste podupirali gospodina Bernardića. Predložen sam da se priključim timu, gradskom timu, timu sa potpuno jasnom idejom da pružimo bolji program, jači program gradu Zagrebu. Dakle, definitivno to nije bilo nagovaranje, to je naprosto bio prijedlog da se priključim timu.

Postanete li zagrebački gradonačelnik, vidite li, pod navodnicima, potencijalnog nasljednika u Ministarstvu zdravlja?  A ne vidim naravno, ni nasljednicu ni nasljednika, to je prerano govoriti, ali definitivno SDP ima cijeli niz kandidatkinja i kandidata za funkciju ministra zdravlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene