Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

SDP izabrao: Rajko Ostojić ide u utrku za Zagreb!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački SDP donio je odluku o svom kandidatu za gradonačelnika Zagreba. Između Davora Bernardića i Rajka Ostojića odluka je pala na aktualnog ministra zdravlja.

Ostojić je izabran jednoglasno, podržao ga je i sam Bernardić. 'Zagreb stagnira i to trebamo promijeniti i hoćemo u svibnju iduće godine', poručio je Ostojić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Zagreb posljednjih godina stagnira, Zagreb nazaduje, 41.000 nezaposlenih je u Gradu Zagrebu. To su činjenice i to treba promijeniti', izjavio je Ostojić novinarima ispred SDP-ove središnjice. Zahvalio je svim članicama i članovima Gradskog odbora na ukazanom povjerenju, odnosno prilici da se pridruži timu koji će, uvjeren je, nizom projekata i programa koje su u SDP-u počeli raditi još prije dvije godine, poboljšati kvalitetu života u glavnom gradu.

'To je Strategija razvoja Grada Zagreba do 2020. godine s nizom akcijskih planova kako poboljšati kvalitetu života Zagrepčanki i Zagrepčana. To je ključ svega - kvaliteta života, a to znači stan, posao, putovanje, kultura, sport', istaknuo je.

Nakon sjednice koja je trajala dva sata Bernardić je izjavio kako prihvaća odluku i Ostojića za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika. Dodao je kako ne želi unositi razdor u stranku te je izrazio uvjerenje u pobjedu na lokalnim izborima. 'Ne želim da SDP bude talac situacije, predložio sam gradskom odboru i jednoglasno smo prihvatili Rajka Ostojića kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika', izjavio je Bernardić.

Ostojić će i dalje biti ministar, iako neki od njegovih kolega to smatraju sjedenjem na dvije stolice. Naime, Ostojić planira mjesec dana prije kampanje uzeti neplaćeni godišnji odmor, a ministarske dužnosti prepustiti zamjeniku. Kada bi napustio mjesto ministra, a izgubio lokalne izbore to bi bio dvostruki poraz za njega. Odlaskom Rajka Ostojića u utrku za gradonačelnika otvara se pitanje tko će ga, ako pobijedi, naslijediti.

Kadrovska se križaljka slaže, a isto je tak otvoreno i pitanje što će biti nakon lokalnih izbora, kada više neće biti predsjednik gradske skupštine, biti s Davorom Bernardićem.

Da se zagrebački ogranak SDP-a danas odmetnuo od preporuke predsjedništva stranke iza koje stoji Zoran Milanović stranački vrh najvjerojatnije bi ih raspustio i postavio ljude od svojega povjerenja.

>> Zagrebački SDP odlučuje: Ili Ostojić umjesto Bernardića, ili raspuštanje

Tako stranke rješavaju probleme. No to bi vrlo negativno odjeknulo za stranku jer nije riječ o nekom malom ogranku već gradu Zagrebu i funkciji gradonačelnika. Davor Bernardić unutar zagrebačkog SDP-a imao je jaku potporu no ona se počela topiti u trenutku kada je stranačka središnjica javno počela slati poruke kako Zagrebu treba najjači kandidat.

Naime, godinama je Zagreb držao SDP uz Milana Bandića ovo će biti prvi lokalni izbori na koje će Bandić izaći odvojeno od SDP-a ako SDP ne pobjedi neće to biti poraz Davora Bernardića već Zorana Milanovića - a upravo je on procijenio kako više šanse protiv Bandića ima Rajko Ostojić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene