Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA I TEHNOLOGIJA

Osnovana nova udruga: "Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osnivačkoj skupštini održanoj u utorak, osnovana je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT). Utemeljitelje udruge čini petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika.

"Pandemija je ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija, poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva", navode iz novoosnovane udruge.

Na sjednici osnivačke skupštine Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) za predsjednicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Članove Upravnog odbora čine Miroslav Božić, savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član Uprave Končar Elektroindustrija i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus.

Udruga je imenovala i članove Savjeta UPIDuT-a u kojem su Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus, Franjo Beser, direktor Grafičar Ludbreg i Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačke industrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

"Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije"

Dajana Mrčela, predsjednica UPUDuT-a naglašava da je prerađivačka industrija u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto.

"Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu", ističe Mrčela te dodaje kako je udruga osnovana da bi udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. 

Pročitajte i ovo Konferencija HGK HGK KONFERENCIJA Naše najjače karike: Renomirani poduzetnici o prilikama u međunarodnim vodama i uključivanju u lance vrijednosti

Pročitajte i ovo Ekološko zagađenje zbog odjeće - 1 NOVA PRAVILA EK priprema strategiju koja se neće svidjeti proizvođačima odjeće. Prosječni Europljanin godišnje kupi čak 26 kilograma robe

"Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja", kazala je Mrčela.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene