Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJEZDA KOMARACA

Osječki gradonačelnik Vrkić žestoko o tvrdnjama župana Anušića: "On laže ili nije upoznat s činjenicama!"

Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr)
Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Najezda komaraca u Osječko-baranjskoj županiji uznemirila je mnoge građane, no vladajući prebacuju odgovornost.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić odbacio je kao neistinite tvrdnje župana Ivana Anušića o odgovornosti grada za najezdu komaraca, poručivši da je Osijek jedina jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Tihomir Kundid Tihomir Kundid Novi šef Hrvatske vojske dobio podršku Odbora za obranu Invazija komaraca u Argentini Buenos Aires VIDEO Nevjerojatni prizori iz milijunskog grada: Rojevi komaraca teroriziraju ljude, vlasti strahuju od širenja bolesti

Vrkić je priopćio u ponedjeljak da grad provodi sve vrste tretmana komaraca, od larvicidnih do adulticidnih tretmana, kao i sa zemlje i iz zraka, kazavši da je Anušićeva izjava u potpunosti suprotna s realnom situacijom na terenu.

Za Anušića koji rekao da je odgovornost zbog najezde komaraca "posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce'', Vrkić je rekao da da "laže ili nije upoznat s činjenicama".

Osječki gradonačelnik napominje da je županijski Zavod za javno zdravstvo tijekom 2020. zaključno s 24. kolovoza izdao gradu ukupno 27 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane na gradskom području na ukupnoj površini većoj od 22 tisuće hektara.

"Grad Osijek odradio je apsolutno sve preporuke, osim jedne izdane za larvicidni tretman, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena. Za sve preporučene, odnosno provedene tretmane u 2020., županijski Zavod za javno zdravstvo dao je gradu Osijeku pozitivno mišljenje", ističe Vrkić.

Smatra kako je "posebno čudno takvo županovo nesnalaženje" kada se u obzir uzme to da "cijelim sustavom kontrole komaraca na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije upravlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pod nadležnošću upravo župana Anušića".

Vrkić napominje da je grad larvicidne i adulticidne tretmane komaraca, od kojih su četiri bila iz zraka, te trošak usluga monitoringa i stručnog nadzora županijskog Zavoda za javno zdravstvo platio ukupno 2,4 milijuna kuna.

Pozvao je župana Anušića da na isti, transparentan način pokaže javnosti koliko su preporuka od Zavoda za javno zdravstvo zaprimile ostale općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji te što su učinile, s obzirom na to da je bio najavio da će kontrolirati pridržavaju li se Strategije borbe protiv komaraca.

Budući da je temeljem iste Strategije župan najavio osnivanje Javne ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca,

Vrkić je prigovorio Anušiću da suprotno najavi nije osnovao Javnu ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca, ali i da nije u stanju kontrolirati gradove i općine u svojoj nadležnosti. Vrk ić zaključuje pritom kako nažalost ispada da je Anušiću stanju širiti dezinformacije i prebacivati odgovornost na druge.

Ponovio je kako grad Osijek, nastavlja s tretmanima komaraca te će se prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak navečer tra navečer izvoditi adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u čitavom gradu.

'Problem je loša koordinacija"

„Najveći problem koji se ponavlja iz godine u godinu je loša koordinacija svih dionika u OBŽ, kao i to da Zakon ne predviđa sankcije za one koji se ne pridržavaju preporuka“, smatra zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Dok iz Grada ističu da su sve poduzeli, gradski HDZ proziva grad da je smanjio proračun.

„2,8 nije bilo dovoljno, morala se uključiti Vlada, Županija, a kako su onda mislili i kojom logikom da će 2,1 milijuna kn bit dovoljno“, pita se predsjednik GO HDZ-a Osijek Ivan Radić

„Uskočila je općinama koje nisu imale dovoljno sredstava i tu razumijem općine da za ovaj veliki zahvat nemaju sredstava, upravo tu bi na djelo trebala doći OBŽ, Vlada i nacionalna razina“, kaže Gamoš.

Prisjetimo se, lani su u rješavanje problema pomogli Vlada i županija s 5 milijuna kuna, no ove godine iz županije kažu neće pomagati jer su lani htjeli osnovati javnu ustanovu, na što brojni gradonačelnici i načelnici nisu pristali.

„Općine i gradovi svoj posao nisu odradili kako treba i sad se ponovno upire prst i traži krivca“, kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

I dok se traži krivca i vlasti ratuju, građani vode borbu s krvopijama.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene